Микола Шиманський

Микола Шиманський

блогер, журналіст, RV-NEWS

З 28 жовтня 2015 року ДІЄ НОВА редакція статті 5 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про звернення громадян».

05.11.2015 12:57   Джерело: RvNews
Автор : Микола Шиманський

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ УКРАЇНИ!

Закономірне питання для чого цей закон?
Цей Закон регулює питання практичної реалізації громадянами України наданого їм Конституцією України права вносити в органи державної влади, об'єднання громадян відповідно до їх статуту пропозиції про поліпшення їх діяльності, викривати недоліки в роботі, оскаржувати дії посадових осіб, державних і громадських органів.
Закон забезпечує громадянам України можливості для участі в управлінні державними і громадськими справами, для впливу на поліпшення роботи органів державної влади і місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, для відстоювання своїх прав і законних інтересів та відновлення їх у разі порушення.

З 28 жовтня 2015 року набрала чинності нова редакція стаття 5 «ВИМОГИ ДО ЗВЕРНЕННЯ» Закону України «Про звернення громадян» № 577-VIII від 02 липня 2015 року, яку пропоную ВАМ для ознайомлення:

«Звернення адресуються органам державної влади і органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності, об’єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань.

Звернення може бути подано окремою особою (індивідуальне) або групою осіб (колективне).

Особливою формою колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування є електронна петиція, яка подається та розглядається в порядку, передбаченому статтею 23-1 цього Закону.
Звернення може бути усним чи письмовим.

Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні "гарячі лінії" та записується (реєструється) посадовою особою.

Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства.

Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз’ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження, крім випадків, передбачених частиною першою статті 7 цього Закону.

Звернення про надання безоплатної правової допомоги розглядаються в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги.»

Таким чином, згідно нової редакції статті громадянин може скеровувати у владні органи звернення усно, письмово або електронне звернення, використовуючи мережі ІНТЕРНЕТ, засоби електронного зв’язку, поштою або передати особисто чи через уповноважену особу.

ХОЧУ ЗВЕРНУТИ ВАШУ УВАГУ, що в електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним.

Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення НЕ ВИМАГАЄТЬСЯ, тобто електронне звернення, якщо воно надсилається без використання електронного цифрового підпису, повинно мати вигляд скан-копії та/або фото копії.

На останок зауважу, що відповідно до ст. 20 Закону України «Про звернення громадян» письмові звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews