Микола Шиманський

Микола Шиманський

блогер, журналіст, RV-NEWS

Влада хоче задушити підприємців своїм "компромісом" з МВФ. Кому це потрібно? Казнокрадам?

16.12.2015 14:42   Джерело: RvNews
Автор : Микола Шиманський

Урядова податкова реформа: компроміс Міністерства фінансів України з Міжнародним валютним фондом. Що від неї отримають підприємці, виробники і платники податків, як це має бути в сучасній цивілізованій державі.

11

Необхідність переходу економіки України до інноваційної моделі продиктована сучасними реаліями її розвитку. Можливість виживати в сучасних конкурентних умовах при здійснені діяльності підприємства в першу чергу має забезпечуватися його інноваційною діяльністю. Наукові дослідження спеціальних умов для суб’єктів підприємницької діяльності, в тому числі підприємств, які не входять до складу вільних економічних зон чи до територій пріоритетного розвитку, не передбачені спеціальні умови фінансування, а саме: – інформаційне забезпечення, розробку схем фінансування, визначення можливих джерел фінансування тощо.

11 грудня 2015 року громадяни України та парламентарі побачили пропозицію від Уряду «компромісного» тексту податкової реформи, конкретніше від Мінфіну. Цей документ має довгу та мляву  історію – йому передували понад піврічна робота,  щонайменше десяток засідань цільових команд, незчисленні робочі групи та круглі столи. Наслідком цього в кінці листопада поточного року громадські активісти та суб’єкти підприємницької діяльності вперше отримали запропонований текст Міністерством фінансів України податкових реформ та інновацій від чого були шоковані.

Всупереч задекларованого Урядом України суттєвого зменшення податкового тиску – його пропонують підвищити, задля розвитку та стимулювання малого бізнесу – знищення спрощеної системи оподаткування, замість умов для економічного зростання – пропозиції, щодо скасування пільг для промисловості та інші зміни, які повертають нашу державу у минуле.

До Верховної Ради внесено урядовий законопроект №3630 із красномовною назвою «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні» під промовистим гаслом «Надихати». Назва гарна, однак вона не враховує  нинішніх економічних реалій, критичного падіння товарного експорту на понад 30%, скорочення промисловості на 15 відсотків та  безробіттям біля 2 мільйонів осіб.

Чи надихнуть інвесторів запропоновані зміни вкладати кошти в українську економіку?

Чи дозволять створити нові робочі місця?

Нарешті, чи зроблять вони громадян України багатшими, а підприємців конкурентоздатними?

Згідно діючого законодавства ставка єдиного соціального внеску  (ЄСВ) вже з 1 січня 2016 року складе близько 22%, Уряд пропонує зменшити до 20%, тобто на 2 відсотки менше від уже існуючого.

Погіршується ситуація для підприємств, які завдяки Закону України № 219-VIII отримали право на застосування до кінця 2015 року ставок ЄСВ з коефіцієнтом 0,4. В 2016 році для цих підприємств  запропонована ставка ЄСВ яка збільшиться з сьогоднішніх 15% до 20%.

Звертаю Вашу увагу, щодо податку на доходи фізичних осіб(ПДФО). В Урядовому законопроекті ПДФО збільшують з сьогоднішніх 15% до 18%, тобто 95 відсотків зарплат розмір яких нижче 13 780 грн.. Тобто прості та бідні платять більше, а круті та багатші – із заробітною платою понад 13780 грн. на 2% менше ніж зараз. Про соціальну справедливість та виведення зарплат із тіні мови тут не йде.

Провівши просту арифметичну дію, ми бачимо що нам пропонують сукупне навантаження на фонд оплати праці в 2016 році 39,5% (18% ПФДО + 20% ЄСВ + 1,5 військовий збір). Тобто, Уряд України прикриваючись гучними гаслами про значне скорочення податків, пропонує зменшити податкове навантаження на фонд оплати праці всього на 2%.

При таких новелах шанс на детінізацію 300 млрд. грн. зарплат практично рівний нулю.

Замість підтримки малого та середнього бізнесу Уряд нашої держави намагається задушити його, загнати в тінь, змусити до еміграції.

Об’єднання 2-ї та 3-ї групи платників єдиного податку в одну групу «В» зменшує максимальний дохід в 10 разів, з 20 мільйонів грн. до 2 мільйонів грн.. Крім цього, виключена можливість юридичних осіб бути платниками єдиного податку (група А та В). Одночасно з такими поліпшення  підвищено ставку податку на 450% або майже в 5 разів – з 4% до 18%.

В багатьох регіонах України проходять страйки працівників сільськогосподарських підприємств так як для них введено додатковий критерій – обсяг доходу не більше 2 мільйонів грн. Якщо дохід перевищує зазначену суму, то необхідно таким підприємствам переходити на загальну систему оподаткування. Крім зазначеного запропоновано фактичне скасування спеціального режиму ПДВ для сільськогосподарських компаній. На сьогодні 100% ПДВ спрямовується на спеціальні рахунки сільськогосподарських  підприємств – для виробничих цілей та розвитку. Уряд України пропонує їм залишити 25%, а 75% – забирати до Державного бюджету України.

На мою думку, Міністерство фінансів та Уряд України, всупереч здоровому глузду, та використанню Світового та Європейського досвіду, замість підтримки малого та середнього бізнесу намагається  його загнати в тінь, змусити до еміграції.

Відповідальність за порушення законодавства України, в тому числі і податкового – каральна реформа.

Урядовий законопроект податкової реформи пропонує  є десятикратне збільшення штрафних санкцій за порушення податкового законодавства.

Як приклад, за порушення порядку подання інформації про зміну місцезнаходження(тобто невиконання зобов’язання), в діючому Податковому кодексі передбачено штраф в розмірі 170 грн., в урядовому  проекті запропоновано підвищити штраф до 1700 грн.

У мене викликає занепокоєння збереження оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів – це ганебне явище, що підтримує антисоціальні норми. Україна чи не єдина держава світу де з пенсій працюючих пенсіонерів утримують податок.

Занепокоєння викликає і підвищення межі податку на нерухомість з 2% до 3% від рівня мінімальної заробітної плати, оскільки ця норма практично буде тягарем для громадян України та фізичних осіб підприємців, які без допомоги держави створили невеличкий  бізнес і залишені на самовиживання.

Підсумовуючи викладене, пропоную народний депутатам України «валити» урядову податкову реформу в іншому випадку наші підприємці будуть залишати  України!

Уряд, адміністрація Президента України, з погляду на події, що мають місце сьогодні в державі не мають політичної волі та самостійності для проведення корисної для економіки податкової реформи.

Краще напередодні Нового року взагалі не чіпати Податковий кодекс України, тоді ще є шанс пережити «економічну зиму».

Шановні керівники держави зупиніться із запозиченнями в МВФ та інших Світових донорів!

Ви з України «ЗВАЛИТЕ», а наші діти та онуки будуть боржниками, завдяки Вашому недолугому керівництву та «кришуванні корупції».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews