Роман Куць

Роман Куць

стоматологія, стоматолог-ортопед, клініка

Посмішка, що ми знаємо про неї?

23.10.2014 23:00   Джерело: TeNews
Автор : Роман Куць

Посмішка, що ми знаємо про неї?

«Приємна посмішка, може створити ауру, яка підсилює людську красу, вона являється невід’ємною частиною людської індивідуальності» Клод Руфенахт

Ми живемо у суспільстві, де культ зовнішності є чи не одним із най значиміших,це деколи заперечується, але підсвідомо ми усі хочемо бути красивими. Краса ототожнюється із здоров’ям, успішністю, популярністю.

 

Естетична стоматологія в наш час основана на законах, правилах і методах, які базуються на загальних логічних принципах пропорцій та симетрії та на інтуїтивних рішеннях стоматолога та зубного техніка з метою створення індивідуальної, естетичної посмішки. При плануванні естетичного лікування за мету ставиться досягнути дві основні цілі :

  1. Створення зубів відповідних форм, розмірів та пропорцій, які біологічно гармоніюють з тканинами ясен та іншими зубами.
  2. Створення красивих зубів, які гармонічно розміщені відносно губ та інших структур обличчя.

Коли ми створюємо приємну посмішку , ми розглядаємо обличчя пацієнта як естетичну  композицію окремих елементів і враховуємо співвідношення структур, їх пропорції,симетрію та просторове співвідношення. Тільки враховуючи всі ці фактори можна отримати цілу картину. Потрібно також враховувати унікальність кожного пацієнта і не шукати стандартного рецепту для всіх пацієнтів.

З чого складається наша посмішка? Основними складовими є -  лінія губи, лінія посмішки, пропорції зубів, домінування центральних різців.  

Давайте розглянемо такий параметр як лінія губи. Ступінь оголення зубів оцінюється по тому як розміщується верхня губа при посмішці відносно зубів та ясен верхньої щелепи. Ми може виділити три основні типи :

  1. Низька лінія губи – при посмішці зуби оголюються незначно.
  2. Середня лінія губи – зуби і міжзубні сосочки видно при посмішці.
  3. Висока лінія губи – при посмішці оголюються як зуби так і ясна.

 

 

Естетично найбільш оптимальною є середня лінія губи, низька лінія є найбільш оптимальною для протезування , якщо є проблеми з рівнем шийок зубів. Висока лінія губи це найскладніший варіант для естетичної стоматології, при якому потрібно інколи вдаватися до корекції самого ясенного краю хірургічними методами.

Лінія посмішки – лінія проведена по ріжучому краю верхніх різців. Вона являється одним з найважливіших компонентів посмішки і повинна бути паралельною до інших ліній обличчя (лінії брів, лінії зіниць, лінії міжзубних сосочків та ін.)  , тоді ми отримуємо враження єдності, гармонії. Ця гармонія підсилюється якщо лінія верхніх різців паралельна контуру нижньої губи при посмішці.

Домінування центральних різців. Розміщення і симетрія центральних різців визначає естетику посмішки, їх домінування потрібне для досягнення єдності,сили  посмішки та вносить в композицію нотки доброти та чутливості.

 

В даний час, лікарі стоматологи,які займаються естетичною стоматологією є в деякій мірі митцями. Мистецтво створення посмішки – це коли штучні конструкції інтегровані настільки, що їх важко відрізнити від природних, коли зберігається або відновлюється баланс краси і гармонії посмішки. Лікар, проводячи естетичне лікування, зобов’язаний поважати природу людини,її унікальність,  використовувати творче мислення та притримуватись основним законам естетики.

Автор – Роман Куць (стоматолог ортопед)

www.biodenta.te.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews