Олександр Сачевчич

Олександр Сачевчич

голова антикорупційного руху Рівненщини, rv news

Олександр Сачевчич: «Олігархічно-правляча верхівка дореформувалася до ручки»

15.09.2016 11:28   Джерело: RvNews
Автор : Олександр Сачевчич

Тривожним дзвіночком для українського суспільства послужило нинішнє зростання курсу долара, який не без прямої участі Нацбанку буквально на очах стрімко наблизився до 27 гривень. Отож, як пити дати, слід очікувати нового витка інфляції та подорожчання нашого життя в цілому. Це в тому разі, якщо ходіння українців по муках взагалі можна назвати життям.

Втім, втративши будь-який страх і совість, політично-олігархічна верхівка провадить відверту геноцидну політику щодо власного народу і цинічно видає це як боротьбу за соціальну справедливість під гучними гаслами на зразок «Бідні не мають платити за багатих!». Що ж насправді приховано за благими намірами, якими нам намагаються задурити голови. Візьмімо, для прикладу, підвищення з 1 вересня вартості електроенергії, яка при місячному споживанні понад 100 кВт/год зросла на 81%. Тобто якщо при використанні від 100 до 600 кВт/год досі кожен кіловат коштував 99 коп., то тепер – 1 гривню і 29 копійок. А з квітня наступного року світло стане ще дорожчим. Разом з тим, підвищення тарифів на електроенергію, як зрештою й на газ, влада аргументує необхідністю вирівняти ціни на енергоносії зі світовими. Мовляв, це за два-три роки гарантуватиме Україні енергетичну незалежність. Не будемо порівнювати рівень життя європейців (середньомісячний дохід німецької родини – 2665 євро, польської – 1138 євро) і наших співвітчизників (із середньомісячною зарплатою в 4934 грн і пенсією – 2188 грн). Не станемо вникати і в такі питання, як-от: кому належать енергопостачальні підприємства (бо й так усім відомо, що їх власниками є як вітчизняні, так і російські олігархи) і хто отримає з підвищення тарифів пряму вигоду. Краще змалюємо перспективи, у що виллється ілюзорна енергетична незалежність пересічним українцям, чимало з яких можуть не дожити до тієї щасливої миті.

Якщо при цьому керуватися тільки офіційними даними, то, згідно з прогнозами Міністерства економічного розвитку і торгівлі, подорожчання з 1 вересня тарифів на житлово-комунальні послуги призведе до чергової хвилі інфляції. Зокрема, восени найбільше можуть подорожчати молочні продукти і м’ясо (на 35–40%), соняшникова олія і хліб (на 10–15%). Наприклад, за прогнозами аналітиків з Асоціації виробників молока, через девальвацію гривні та здорожчання електроенергії у вересні-жовтні ціна на молочні продукти зросте приблизно на 15–20%. Отож, у магазинах молоко 2,5% жирності в дешевій упаковці буде коштувати 16,2 гривні за кілограм, кефір, також у дешевій упаковці – близько 21 гривні, масло 82% жирності – 155–160 гривень, а спред (72,5%) – 67–70 гривень. Крім того, цієї осені рівняни отримають перші платіжки з новими тарифами на опалення і будуть платити за вищими тарифами (орієнтовно на 7%) за водопостачання і водовідведення, з 1 жовтня викладатимуть по 2 гривні за проїзд у тролейбусі. До речі, у Кабміні розраховують, що в 2016 році інфляція досягне 12%, при обіцяному владою підвищенні з 1 грудня мінімальної пенсії до 1247 грн і зарплати – 1600 грн.

Втомившись від імітації реформ, українці зневірилися у владі. Діяльність нашого уряду, за даними проведеного нещодавно опитування соціологічної групи «Рейтинг», повністю схвалює лише 1% українців. Не треба бути великим експертом, аби дати об’єктивну оцінку діяльності всіх гілок влади. Вона зводиться до цинічного обдирання народу та збагачення можновладців. Пройдисвіти збагачуються на всьому: на міжнародних валютних позиках , на війні, на розбазарюванні державного бюджету, на реформах. Та навіть на боротьбі з тією ж корупцією, як-от один з її «непримиренних ворогів» з пропрезидентської парламентської команди Сергій Лещенко, який купив собі в центрі Києва хороми за 7,5 мільйона гривень.

Отож так і вертиться на язиці фраза з відомого анекдоту: «Досить, тату, торгувати, бо вже здачу нічим давати». Дореформувавшись до ручки, олігархічно-правляча верхівка загнала українців у безпросвітну прірву злиднів.

 

Олександр САЧЕВЧИЧ,

заступник голови обласної організації Громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість»


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews