Сергій Лупійчук

Сергій Лупійчук

Підприємець, громадський діяч

«Нас вкотре загнали в глухий кут»

13.07.2015 18:51   Джерело: TeNews
Автор : Сергій Лупійчук

Усе частіше й частіше складається враження, що влада за завісою численних інформаційних приводів, які провокують хвилю невдоволення та обурення, ховає ті рішення, що мають насторожити українців і викликати чимало незручних для неї запитань.

 

Серед інших - система електронного адміністрування ПДВ, що діє на постійній основі вж з 1 липня 2015 року. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк ще у лютому був переконаний, що запровадження ПДВ-рахунків дасть можливість державі додатково залучити 12 млрд грн. Податок на додану ва́ртість (ПДВ) — це непрямий податок, який входить в ціну товарів (робіт, послуг) та сплачується покупцем, але його облік та перерахування до державного бюджету здійснює продавець (податковий агент).

 

В Україні податок на додану вартість був введений в дію 1 січня 1992 року Законом «Про податок на добавлену вартість» від 20.12.1991. Відтак умови нарахування і сплати ПДВ неодноразово змінювали. Що таке ПДВ-рахунок? Це рахунок, відкритий платнику ПДВ у системі електронного адміністрування, запровадженої з 1 лютого 2015 року. Система працювала у тестовому режимі протягом перехідного періоду до 1 липня поточного року. Основна небезпека рахунків-ПДВ полягає у тому, що з господарського обігу вилучається значна сума коштів, яка тільки слугуватиме основою для виплати ПДВ. Інша небезпека в тому, що ПДВ-рахунки відкриваються лише в Держказначействі, де вони будуть лежати «мертвим вантажем», а не працювати на економіку, яка так їх потребує. Можливо хтось в такий спосіб хоче за рахунок цих джерел час від часу покривати брак коштів на фінансування бюджетників та армії – бо в нашій країні «правила гри» можуть змінитися будь-коли, причина знайдеться.

 

Влада хоче переконати нас в тому, що система електронного адміністрування ПДВ дозволить розв'язувати проблему фіктивного ПДВ-кредиту. Так, дійсно, проблема існує і з нею потрібно боротися. Але ж Україна зі всіх сил хоче бути європейською країною! Чому ми повинні користуватися методом боротьби з шахрайством з ПДВ, який використовується в Азербайджані, а не європейськими адміністративними методами? На мою думку, велика кількість підприємств новим правилам не підкоряться.

 

Вже зараз можна говорити про те, що дрібний та середній бізнес не витримає цього нововведення та або перейде в «тіньову економіку» або збанкротує. Негативно вплине воно і на великий бізнес. а українці його вплив відчують власними гаманцями. Адже вартість товарів, робіт і послуг підскочить у кілька разів. А це за собою рано чи пізно дасть старт пікетам, мітингам. Зручна картинка для російських ЗМІ, правда?

 

А для влади чергова нагода присоромити людей, мовляв, чого підіграєте кремлю, терпіть мовчки.

 

Свідомо чи ні, але нас вкотре загнали в глухий кут, вихід з якого повинні шукати ми самі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews