Микола Шиманський

Микола Шиманський

блогер, журналіст, RV-NEWS

До відома фізичних та юридичних осіб! Відкриті реєстри нерухомості…

27.11.2015 09:36   Джерело: RvNews
Автор : Микола Шиманський

 

 

З 06 жовтня 2015 року набрав чинності  Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення прозорості в сфері відносин власності з метою запобігання корупції" № 597-VIII від 14.07.2015року.    

Закономірне питання для чого цей закон?…

 

Найбільш резонансне законодавче нововведення осені 2015 року у сфері нерухомості є відкриття доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру.

 

Відкриття інформації, що міститься в державних реєстрах щодо землі та нерухомості є, позитивною тенденцією, що сприяє зменшенню корупції, спрощенню, прискоренню і здешевленню отримання інформації про реєстрацію речових прав на нерухомість та їх обтяжень, що є загальноприйнятою світовою практикою.

 

Раніше існуюча система реєстрації прав була досить проблематичною,  фактично, більша їх частина була доступна тільки правовласникам і могла бути отримана лише через нотаріусів.

З 1 січня 2015 року фізичні та юридичні особи мають право в режимі он-лайн отримати інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (“Реєстр”). 

Щоб отримати інформацію з Реєстру, необхідно: зареєструватися користувачем Кабінету адміністративних послуг, це тут:  http://mail.gov.ua, заповнити форму пошуку, це тут:  http://kap.minjust.gov.ua/, здійснити оплату за надання інформації з Реєстру.

 

6 жовтня 2015 набрав чинності  Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення прозорості в сфері відносин власності з метою запобігання корупції" № 597-VIII від 14 липня 2015 який дає можливість здійснювати пошук інформації у вищезгаданих Реєстрах по суб'єкту.  Згідно цього Закону, надано право для фізичних та юридичних осіб  отримувати інформацію про зареєстровані транспортні засоби та їх власників, що міститься у Єдиному державному реєстрі, держателем якого є Державтоінспекція Міністерства внутрішніх справ України, є відкритою та загальнодоступною.

 

При цьому, відповідно до зазначених законодавчих змін, інформація, отримана в електронному вигляді, має однакову юридичну силу з інформацією, отриманою в паперовому вигляді.

 

Крім зазначеного, з моменту набрання ним чинності існує можливість безкоштовного перегляду на сайті Державного земельного кадастру - через публічну кадастрову карту - даних про суб'єкта права власності або іншого речового права на земельну ділянку. Доступна також інформація про державну реєстрацію права на нього, датою реєстрації такого права, реєстраційному номері земельної ділянки у Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Для цього користувачеві необхідно пройти ідентифікацію з допомогою електронного цифрового підпису або альтернативної банківської ідентифікації "Bank ID" (з використанням баз клієнтських даних).

 

Разом з тим, за відсутності можливості електронної ідентифікації, заявник має право звернутися з заявою про отримання такою інформацією з кадастру безпосередньо до територіальних органів Державного земельного кадастру.

 

Важливим нововведенням закону також є можливість замовити он лайн - витяг з Державного земельного кадастру з подальшим його отриманням в центрі надання адміністративних послуг.  З 6 жовтня 2015 року така можливість є  доступною  для всіх громадян,в тому числі, які не мають прав на земельну ділянку.

 

В даний час Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру  впроваджує ще одну нову електронну послугу он лайн замовлення витримки нормативно-грошової оцінки землі, яка на сьогодні є однією з більш затребуваних адміністративних послуг землевпорядників.

 

27листопада 2015 року      м. Рівне      Микола Шиманський


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews