Олег Жак

Олег Жак

фінансовий аналітик валютних ринків, аналітик, Бізнес Компаньйон

Чи зможемо пережити опалювальний сезон?

04.09.2014 16:14   Джерело: TeNews
Автор : Олег Жак

Другого вересня Україна почала довгоочікуваний імпорт природного газу через Словаччину. В урочистій церемонії відкриття нового газопроводу Вояни - Ужгород взяли участь прем'єри України та Словаччини Арсеній Яценюк і Роберт Фіцо. Проектна потужність словацького маршруту дозволяє поставляти до 10 млрд кубометрів на рік. Яценюк встиг похвалитися, що за рахунок реверсу Україна покриє свої потреби в імпорті газу на 60%. Спробуємо з’ясувати, чи допоможе Україні реверс зі Словаччини перезимувати без російського газу.


Словаки не підвели

Про відкриття нового маршруту реверсу, Укртрансгаз (100% належить Нафтогазу) і словацький оператор Eustream домовилися ще в квітні цього року, підписавши відповідний меморандум.

Збільшення альтернативних поставок газу є пріоритетом української влади. З середини червня Росія повністю припинила поставки газу в Україну, і Уряду довелося шукати інші шляхи газопостачання. Наприкінці серпня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що для забезпечення опалювального сезону Україні не вистачає близько 5 млрд кубометрів. Чи зможе реверс через Словаччину компенсувати відсутні обсяги?

 

Гарантований (мінімальний) обсяг поставок зі Словаччини, за даними Eustream, становить 17,6 млн кубометрів на добу. За перший день імпорту по Вояни - Ужгород надійшло 21,9 млн кубометрів газу, що становить 81% від пропускної здатності газопроводу. На 3 і 4 вересня подані заявки на імпорт 21,9 і 24 млн кубометрів відповідно.

 

Якщо імпорт буде йти такими темпами, то до листопада через Словаччину в Україну надійде близько 1,3 млрд кубометрів, ще 400 млн - через Польщу (3,9 млн на добу) і Угорщину (2,6 млн на добу). З урахуванням зниження споживання газу на 30% і власного видобутку в обсязі 1,8 млрд кубометрів на місяць це дозволить до листопада довести обсяги газу в ПСГ з нинішніх 15,7 до 16,5 млрд кубометрів, що теоретично дозволить Україні перезимувати без поставок з Росії .

 

Нема транзиту - нема реверсу

Реверсні поставки газу не допоможуть Україні пройти зиму, якщо Росія зважиться перекрити поставки свого газу до Європи. Про те, що Газпром може повторити ситуацію 2009 року і, звинувативши Україну в крадіжці, зупинити поставки газу в ЄС, Нафтогаз вже повідомив Єврокомісію.

 

"Реверсний газ - це той же російський газ, який повертається в Україну, - пояснює керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович. - Якщо транзит газу буде перекритий і Європа зіткнеться з дефіцитом газу, то про реверс через Словаччину можна забути".

 

Вугілля вирішує все

Ситуацію з проходженням опалювального сезону збільшує дефіцит електроенергії, викликаний нестачею вугілля через військові дій на сході України. У Донбасі сконцентровані 80% всієї вуглевидобутку. Якщо в липні видобуток вугілля знизився на 30%, то серпні падіння досягло майже 50% порівняно з минулим роком.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості вже оголосило про скорочення в два рази поставок електроенергії до Криму і обмеженні експорту в Європу, а також погодило почергові відключення електроенергії в регіонах України.

 

Але ці заходи не зможуть повністю вирішити проблему. До Криму поставляється всього 4-5% від загального обсягу виробництва електроенергії. На експорт в Європу і Білорусь йде близько 9%. При цьому теплоелектростанції, що працюють на вугіллі, виробляють понад 40% всієї електроенергії в країні.

 

Щоб не залишити населення при свічках, Кабінет міністрів підписав угоду про покупку близько 1 млн тонн південноафриканського вугілля і веде переговори про покупку вугілля з США. В середині вересня мають відновитися тристоронні переговори по газу. Якщо трапиться малоймовірне і сторонам вдасться домовитися про відновлення поставок російського газу, то нівелювати дефіцит вугілля на ТЕС теоретично можна за рахунок запуску газомазутних блоків, як це було в 2008 році. 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews