Олександр Сачевчич

Олександр Сачевчич

голова антикорупційного руху Рівненщини, rv news

Чи варто Україні переймати досвід Китаю в боротьбі з корупцією?

16.12.2015 14:57   Джерело: RvNews
Автор : Олександр Сачевчич

В  Україні політико-економічна криза має дві складові – це зовнішній ворог, що веде гібридну війну на Сході країни та внутрішній - непорозуміння «політичних гравців» в середині країни або іншими словами тотальна корупція.        

В усьому світі за свої права приходиться боротись. Будь-яка влада має намір їх зменшити, або взагалі відібрати. Як не дивно, але навіть у самих розвинених демократичних країнах, рівень корупції майже відсутній однак, громада час від часу, виходить на вулиці захищати свої права та свободи.

У нашій державі в 2013-2014роках пройшла «Революція Гідності». До влади прийшов новий демократичний Президент, новий колегіальний Уряд  та  заново обрана Верховна Рада. Однак, зрушень до кращого немає.

Коротко хотів би навести ряд прикладів реальної боротьби з корупцією, вимаганням, розкраданням державних коштів та інших злочинів скоєних високопосадовцями, їх родинами у другій по економічному розвитку країні світу – Китайський народній республіці. Наперед знаю буде багато скептиків та різних заперечень.

Голова КНР та генеральний секретар Комуністичної партії Китаю СІ  ЦЗІНЬПІН з листопада 2012 року розпочав прийшовши до влади у Китаї  тотальну боротьбу з корупцією, було заарештовано,  допитано й відправлено за ґрати  55 впливових державних мужів, яких було звільнено за хабарі, вимагання та інші корупційні злочини.

9 лютого 2015 року  всьому світу стало відомо, що в Китаї було страчено ЛЮ ХАНЯ, мільярдера, голову приватної гірничодобувної вугільної компанії в провінції Сичуань та ще чотирьох його соратників.  ЛЮ ХАНЯ  визнали винним в організації злочинного організованого угрупування, у численних вбивствах, вимаганнях та зв'язках з мафією і інших злочинах.

У Китаї однопартійна система, а отже влада і бізнес є одним цілим. У великих державних і приватних компаніях вищі посади обіймають люди, близькі до партійних керівників.

Отже, страта мільярдера, ЛЮ ХАНЯ, є боротьбою з мафіозним угрупуванням,  та серйозне попередження для противників цього процесу в середині компартії.

Голова  приватної  гірничодобувної  вугільної  компанії  мільярдер ЛЮ ХАНЬ вів свій бізнес разом з сином ЧЖОУ  ЮНКАНА. Незважаючи на те, що ЧЖОУ ЮНКАНА  обіймав посаду міністра громадської безпеки, будучи  одним з найвпливовіших членів Політбюро Комуністичної партії Китаю теж був покараний  за антикорупційну діяльність до по життєвого позбавлення волі.

Правоохоронні  органи  Китаю  заарештували  майно ЧЖОУ  ЮНКАНА, а саме: його рахунків на 5.9 мільярдів доларів США, на 8.22 мільярда доларів США вилучено акцій та інших цінних паперів, конфісковано 300 квартир та житлових будинків загальною вартістю 2.7 мільярда доларів США, антикваріату та предметів живопису на суму 161 мільйон доларів США, а також 60 транспортних засобів.

Крім зазначеного,  заарештовано майно родини ЧЖОУ  ЮНКАНА на суму біля 14.5 мільярдів доларів США і 300 членів його родини взято під варту, за скоєння різних тяжких злочинів.

В грудні 2014 року  розпочалося  розслідування діяльності керівника Канцелярії китайської Компартії і помічника колишнього лідера партії ЦЗЯН ЦЗЕМІНА. Керівника канцелярії звинуватили в серйозних порушеннях дисципліни.  Був заарештований СЮЙ ЦАЙХОУ голова Генерального управління тилу, що був другою людиною в армії та союзником ЦЗЯН ЦЗЕМІНА. В той же час, в рамках  антикорупційної компанії була заарештована  перша жінка  військовослужбовець генерал-майор ГАО СЯОЯНЬ, секретар дисциплінарної комісії Інформаційно-інженерного університету Народно-визвольної армії, яку  підозрюють в отриманні хабара, пов’язаного з інфраструктурними проектами в пекінському військовому шпиталі №309.

Колишні, міністр громадської безпеки Китаю ЧЖОУ ЮНКАН  разом із заарештованим  секретарем  комітету  КПК  китайського  мегаполісу ЧУНЦІН БО СІЛАЄМ були засновниками кампанії з видаляння органів. За даними EPOCH TIMES, брала участь у насильницькій трансплантації генерал-майор жінка - ГАО СЯОЯНЬ, коли  працювала  в  шпиталі №309.

Таким чином, керівництво КНР офіційно визнало, що вимагання та розкрадання державних коштів, зрада інтересів держави всебічно охопило вищі щаблі влади держави. Розслідування корупційних злочинів є ключовим у виживанні Уряду, що не скажеш про нашу державу.

Пекін не припиняє дивувати своєю завзятістю у боротьбі з корупцією: за останні кілька років під слідством опинилося понад 80 тисяч держслужбовців, включно з 55 можновладцями високого рангу. До того ж, в корупції звинувачують тих, хто нещодавно був недоторканим.

На мою думку, Україні варто переймати такий досвід.

Так  як головну свою передвиборчу обіцянку президент України П. Порошенко до теперішнього часу не виконав, так як  не продав свій шоколадний бізнес, належний йому «5 канал» та інші активи.

Створене Національне антикорупційне бюро України, яке повинно протидіяти кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та становлять загрозу національній безпеці, виконуватиме його принципово, системно, не вибірково, дотримуючись основних принципів діяльності Національного бюро, на початку своєї робота має великий супротив у владних кабінетах та унеможливлює його роботу на повну силу.

Чим швидше це буде реалізовано, тим швидше ми приблизимося до спільноти Європейських країн.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews