Благодійність у лікарнях має бути підзвітною

26.09.2016 09:21   Джерело: RvNews
Опубліковано : Семен Палій

Експерти ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» з’ясували обсяги залучених у 2015 році лікувально-профілактичними закладами Рівного благодійних внесків. За офіційною інформацією, отриманою з податкових звітів, міські медичні заклади у цей період сукупно залучили понад 10 млн. грн. благодійних надходжень.

Про необхідність сплати добровільних внесків у закладах охорони здоров’я знає, напевно, кожен, хто хоча б раз у своєму житті звертався за медичною допомогою. Чи не найголовніша причина цього явища криється у значному розриві між державними гарантіями безкоштовного надання медичної допомоги населенню та їх фінансовим забезпеченням. В умовах нестачі державного фінансування охорони здоров’я частина витрат на медичні потреби перекладається на населення.

ГО «Центр суспільних дій «Сівітас», який координує на Рівненщині Програму протидії явищу неформальних платежів у закладах охорони здоров’я України, з’ясував обсяги залучених у 2015 році лікувально-профілактичними закладами Рівного благодійних внесків. За офіційною інформацією, отриманою з податкових звітів, міські медичні заклади у цей період сукупно залучили понад 10 млн. грн. благодійних надходжень.

Так, поліклініка «Північна» отримала 126 тис. грн., дитяча стоматологічна поліклініка – майже 240 тис. грн., КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Ювілейний» – близько 265 тис. грн., міська дитяча лікарня – 302 тис. грн., поліклініка №2 – 338 тис. грн., пологовий будинок – 863 тис. грн., міська стоматологічна поліклініка – 1,2 млн. грн., міська лікарня №2 – майже 1,8 млн. грн., центральна міська лікарня – 5,3 млн. грн.

Сюди входять не лише зібрані з громадян пожертви, але й гранти, дарунки та інші позабюджетні надходження.

Наскільки добровільно рівняни платять благодійні внески у медичних закладах– питання риторичне. Фактично ніхто нікого не примушує. Хочеш – плати, а не хочеш – не плати. Так говорять усі головні лікарі, із якими вдалося поспілкуватися експертам Центру «Сівтас». Мовляв, справа цілком добровільна: якщо вважаєш за потрібне підтримати лікарню – то підтримай. Конкретну суму ніхто не називає.

Чи дійсно це так, ми тут розбиратися не будемо, адже це неодноразово робилося до нас. Питання полягає в іншому: чи усі зібрані благодійними організаціями кошти доходять до медзакладів?

Дослідивши угоди про співробітництво та організацію взаємовідносин, укладені між ЛПЗ та благодійними організаціями («Волинь Велика», «Ескулап Рівного» та «Допомога і підтримка»), активісти звернули увагу на те, що в них не передбачені чіткі механізми звітності. Якщо на веб-сайті Управління охорони здоров’я щомісячно розміщується інформація щодо використання

безповоротної благодійної допомоги лікувально-профілактичними закладами Рівного, то обсяги залучених благодійними фондами коштів покриті таємницею.

Частково причина криється у недосконалості механізму збору коштів, який потенційно несе у собі корупційні ризики. Тут величезна кількість сценаріїв і варіантів, адже сам процес практично ніхто не контролює. Заради справедливості хотілося б наголосити, що у трьох з дев’яти мед закладах – центральній міській лікарні, поліклініці «Північна» та №2 – благодійні внески можна сплатити через термінали самообслуговування. Однак це швидше виняток з правила. Зважаючи на це, неможливо порахувати скільки грошей надійшло, чи у повному розмірі вони були передані лікарні та скільки фонд лишив собі на адміністративні витрати.

Тому між благодійними фондами та закладами охорони здоров’я необхідно підписати нові договори, які передбачатимуть періодичне звітування перед громадськістю не лише лікарень, але й благодійних фондів. Прагнення до забезпечення прозорості системи відносин між закладами охорони здоров’я та благодійними організаціями висловила частина головних лікарів медзакладів Рівного, а саме: поліклінік «Північна» та №2, центральної міської лікарні, міської лікарні №2 та дитячої стоматполіклініки. Сподіваємося, що запит громади на розвиток прозорої, відкритої та підзвітної медицини буде почутий і рештою керівників лікувально-профілактичних закладів Рівного.

Статтю підготовлено в рамках Програми протидії явищу неформальних платежів у закладах охорони здоров’я України реалізує Інститут аналітики та адвокації за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews