Сидорук Анатолій

Сидорук Анатолій

помічник-консультант Народного Депутата України

Анатолій Сидорук: «Святий Миколай приніс під подушку: Порошенку – ПриватБанк, а українцям – «різочку»

23.12.2016 12:25   Джерело: RvNews
Автор : Сидорук Анатолій

За давньою українською традицією звечора напередодні дня святого Миколая сам святий обходить спальні дітвори і кладе під їхні подушки подарунки. Кожному по його заслугах: чемним діткам – те, про що вони мріяли, а неслухняним – різочки. Вочевидь, наслідуючи цей народний звичай, наша влада також вирішила піднести українцям «подарунок» від святого Миколая, повідомивши в неділю о 23.29 про націоналізацію ПриватБанку. От лише приємним такий сюрприз аж ніяк не назвеш.

 

Будь-яка інформація, особливо з уст глави Нацбанку Валентини Гонтарєвої, про банківську реструктуризацію мимоволі викликає тривогу в українців, які на своєму віку вже пережили крах 87 фінансових установ. Тому понеділкова заява Президента Петра Порошенка (ціна обіцянок якого вже всім відома) про те, що націоналізація ПриватБанку проводиться з однією лише метою – зберегти гроші вкладників, не запобігла ажіотажу. Тільки 19 грудня, у перший день після оприлюднення рішення НБУ про націоналізацію ПриватБанку, люди зняли зі своїх банківських рахунків майже два мільярди гривень готівкою.

 

Проте весь ажіотаж, зумовлений націоналізацією ПриватБанку, – лише вершина айсберга фінансових проблем, які ще «аукнуться» як вітчизняній економіці, так і українському народу в цілому. Насамперед постраждає малий і середній бізнес, який вже потерпає від так званих тимчасових незручностей. Адже поки відбувається процес націоналізації ПриватБанку, на рахунках його клієнтів – юридичних осіб «заморожені» гроші, які надійшли до 19 грудня. Отож підприємці, які здебільшого користуються послугами одного банку (у конкретному випадку – ПриватБанку), фактично залишилися без обігових коштів. І це лише початок усіх негараздів, які повною мірою дадуться взнаки в майбутньому. Бо ж, за прогнозами експертів, у найближчій перспективі слід очікувати підвищення кредитних і зниження депозитних ставок, а головне – погіршення інвестиційного клімату, що негативно позначиться на підприємницькій діяльності. Не кажу вже про глобальний контроль, який держава хоче взяти над фінансовою сферою.

 

А тепер про зворотний бік медалі. Не чіпатиму процесу націоналізації ПриватБанку, чутки про яку поширювалися впродовж майже року. А отже було достатньо часу, щоб «козирні» акціонери вивели з банку свої капітали і, цілком можливо, встигли поховати їх по офшорах. Не буду переповідати версії про інтерес Порошенка і його оточення до авіакомпанії «МАУ», курорту «Буковель», телеканалу «1+1» та інших ласих шматків, пов’язаних із ПриватБанком. Найнебезпечніша міна сповільненої дії, прихована за етикеткою націоналізації ПриватБанку, вдарить по пересічних українцях. Адже для того, щоб утримати проблемний банк на плаву, влада має намір вкласти в нього з державного бюджету, за попередніми підрахунками, майже 150 мільярдів гривень. А це означає, що на кожного українця припадає по 5–7 тисяч гривень, які він сплатить у вигляді податків і акцизів, аби покрити вкрадені олігархами мільярди.

Отож і не дивно, що 19 грудня соцмережі облетів шарж, на якому зображений Порошенко з банкоматом ПриватБанку під подушкою. Хтось влучно підмітив: святий Миколай приніс гарантові ПриватБанк, а українцям – різочку. Хто що заслужив, – так, мабуть, вважає провладний Миколай.

 

Анатолій СИДОРУК,

лідер обласного Громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість»


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews