Сидорук Анатолій

Сидорук Анатолій

помічник-консультант Народного Депутата України

Анатолій Сидорук: «Бідні стануть ще біднішими»

08.12.2016 11:27   Джерело: RvNews
Автор : Сидорук Анатолій

Це прямий наслідок нечуваного «благодіяння» влади, яка з нового року збільшує українцям мінімальну зарплату удвічі. Таке благо від лукавої влади штовхає Україну до катастрофи.

Як би банально це не звучало, але все зле (зростання інфляції, тарифів, цін, процвітання корупції, офшори і т.д.), що вже встигла зробити нинішня влада, було квіточками. А ягідки ще будуть! До того ж, дуже скоро. Причому «благо» від підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної зарплати до 3200 гривень, яку депутати позавчора узаконили, кожен українець відчує на власній шкурі.

Давайте відкинемо ейфорію казкового збагачення, а реально оцінимо ситуацію, до якої призведе нічим економічно не підкріплена вдвічі збільшена «мінімалка». Спочатку про очевидне.

По-перше, щонайменше половина з 6,5 мільйона українців втратить право на субсидії за житлово-комунальні послуги. І це не мої вигадки, а розрахунки уряду, який у проекті Бюджету-2017 зменшив видатки на державну субвенцію місцевим бюджетам (субсидії) більш як на 3,6 мільйона гривень. Тобто однією рукою влада дає, а іншою забирає.

По-друге, «мінімалка» ще далі зажене у «тінь» малий і середній бізнес, більшість з якого, у кращому разі, перейде на виплату зарплат у «конвертах», а в гіршому – переведе найманих працівників на неповний робочий тиждень. Хоча одне й друге однаково недобре як для людей, так і для держави, бо люди позбудуться соціального внеску, а держава – надходжень до і без того бідного, як церковна миша, бюджету. Найболючіше популістське доброчинство влади відгукнеться на малозабезпечених верствах, а особливо на пенсіонерах, пенсії яких збільшать лише на 270 гривень. Отож, хто був бідним, стане ще біднішим.

А тепер – про неминуче. За умови нинішнього занепаду економіки (адже у нас усе виробництво згортається, а не розвивається) удвічі збільшити мінімальну зарплату можна, лише викинувши в обіг більшу грошову масу. Тобто включивши друкарський верстат, який множитиме нічого не варті купюри. Звідси й негативні наслідки, які можуть зумовити економічну катастрофу. Бо якщо навіть у не настільки критичному 2015 році рівень інфляції в Україні сягнув 49 відсотків, то чого чекати у 2017-му, коли зростання «мінімалки» потягне за собою стрімкий ріст цін і обвал гривні?

Де ж вихід з цієї апокаліптичної ситуації? А він простий, як два плюс два. Повернути з офшорів вкрадені гроші, вивести з «тіні» капітали товстосумів (якими «кишеньковими» статками володіють наші можновладці, показали їхні електронні декларації) і спрямувати їх на розвиток вітчизняної економіки, що зумовить створення робочих місць і підвищення реальної, а не фіктивної зарплати. Не піддобрюватися до народу подачками у вигляді субсидій, а встановити обґрунтовані тарифи на енергоносії та комунальні послуги. Створити сприятливі умови для розвитку як малого і середнього бізнесу, так і сільськогосподарського сектора, що стане поштовхом для економічного піднесення. Не імітувати, а впроваджувати реальні реформи, які стануть підґрунтям розбудови здорового і справедливого суспільства. Для цього потрібна політична воля. А саме її у нинішньої політично-олігархічної верхівки немає.

 

Анатолій СИДОРУК,
керівник обласного Громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість»


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews