У Рівному вручили літературну премію імені Михайла Дубова

01.12.2022 12:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

23 листопада символічно у Літературному музеї Уласа Самчука уже в одинадцяте молодим письменникам Рівненщини вручили обласну літературну премію, присвячену пам’яті талановитого земляка Михайла Дубова.

Цьогоріч Премію вручали у двох номінаціях – у галузі прози та поезії. Лауреатом Премії у першій номінації стала Юлія Новак-Голубєва за книги «Щоденник мами» і «Мислю: мама трьох донечок – про материнство, буття і смерть». У номінації «Поезія» переможницею визначено Іванну Дячук за збірку поезій «Постскриптум». Лауреати отримали дипломи та грошові винагороди у розмірі по 1 тисячі гривень. Окрім того, цього року за рішенням журі особливу відзнаку вручено воїну ЗСУ Максиму Парфіненку і також грошову винагороду, яку він одразу передав присутнім волонтерам на потреби ЗСУ.

Слід відмітити, що грошові винагороди профінансовано письменницею, членкинею НСПУ Світланою Луцковою, яка вже декілька років поспіль фінансово підтримує організацію та вручення літературних премій, заснованих Рівненською організацією НСПУ пам’яті відомих земляків Михайла Дубова та Анатолія Криловця.

До слова, роботи номінантів оцінювали письменниця, просвітянка, членкиня НСПУ Галина Гнатюк, письменниця, голова Молодіжної платформи РО НСПУ, членкиня НСПУ Тата Рівна та поетеса, керівник літературного об’єднання «ЛітЕра», членкиня НСПУ Юлія Костюкевич.

Водночас, після урочистого нагородження проведено свічу пам’яті поета Михайла Дубова, якого не стало у віці 33 років і було прийнято до Спілки письменників України уже посмертно.

На заході талановитого земляка згадували колеги по перу та лауреати попередніх років Ірина Баковецька, Юрій Матвійчук, Олександра Комісарова, Тата Рівна, Тамара Бацмай. Звучала українська музика та пісня у виконанні студентів РДГУ. А письменниця, авторка та виконавиця, членкиня НСПУ та НВМС Валентина Люліч, яка була першою лауреаткою іще першої Премії імені Михайла Дубова розповіла про те, як її творчий шлях почався саме із цієї премії, оскільки дана премія створена за ініціативи поета Анатолія Криловця саме за перші кроки у літературі. Вона розповіла, що з часом зрозуміла значення цієї премії – Анатолій Олександрович створив її для того, щоб заохотити молодих талановитих письменників до літературної творчості та вселити надію і віру у власні сили, у їх літературне майбутнє.

Подарунком для присутніх прозвучала пісня на поезію Михайла Дубова «Коли вертають з вирію лелеки», яка була написана та вперше виконана саме на врученні першої літературної премії 2011 року і звучить донині.

Підсумував захід директор Літературного музею Уласа Самчука Микола Федоришин, який подякував кожному, хто сьогодні тримає українське слово, хто боронить культурний фронт, хто пише сучасну українську історію в книгах, хто не сидить на місці, а продовжує боронити кожен свій фронт, за продовження пам’яті талановитих земляків, за те, що звучить українська пісня і запросив продовжувати традицію проведення мистецьких заходів саме в Літературному музею Уласа Самчука, який дихає історією та українським словом.

Для довідки, Михайло Дубов народився 23 листопада 1958 року в с. Красносілля Володимирецького району на Рівненщині. Після закінчення школи працював у колгоспі, був муляром. Закінчив українське відділення філологічного факультету Рівненського педінституту. Викладав українську мову та літературу в Зеленівській восьмирічній школі Володимирецького району. З 1990 року працював кореспондентом газети «Рівне», очолював обласне літературне об'єднання. Окремими виданнями вже після смерті поета вийшли поетичні книги: «Сонячний годинник» (1991), «Вербниця» (1991), «Довіра» (1998). Помер Михайло Андрійович 27 січня 1991 прку в м. Рівне у віці 33 років. До Спілки письменників України прийнятий посмертно.  

null
 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews