У Рівному вшановують Ніла Хасевича - творця візуального образу УПА

25.11.2022 10:03   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

популярне


Ніл Хасевич народився 25 листопада 1905 р. в с. Дюксин Костопільського району Рівненської області. Художник міг безбідно жити за кордоном - для нього були відкриті кращі мистецькі салони, але натомість Ніл став митцем-воїном УПА, за яким хто тільки не полював – від СС до НКВС. Саме Хасевич створив той візуальний образ УПА, відомий нам з архівів - від плакатів до нагород.
 
У Рівному в приміщенні органного залу відомий краєзнавець, керівник «Арт-кластеру» Острозької академії Микола Бендюк та громадський активіст Олександр Гребенюк до 80-ліття УПА організували виставку, де представили унікальні роботи Ніла Хасевича та інші історичні знахідки.
Зброєю Хасевича були олівець і різець, папір і дерево. І хоч він не очолював збройних формувань, не керував бойовими групами і операціями, його дуже шанували в УПА, максимально оберігали і навіть наполягали на відході на Захід, але він відмовився. 4 березня 1952 у с. Сухівці, що за 12 км від містечка Клевань Рівненської області, митець, оточений енкаведистами, не здався живим, спаливши перед тим усі важливі документи.
«...Я не можу битися зброєю. Але я б'юся різцем і долотом. Я каліка, б'юся в той час, коли багато сильних і здорових людей в світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива... Я хочу, аби світ знав, що визвольна боротьба триває, що українці б'ються» / Ніл Хасевич
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews