Українська класична музика звучала у Великій Британії

31.05.2022 22:41   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська
На побережжі Англії пройшов міжнародний фестиваль композиторів, на якому відбулася премʼєра твору української композиторки Влади Купріянової «Dancing on glass».
 
null
De La Warr Pavilion, Bexhill-on-Sea, in the United Kingdom
Підготовка до фестиваля почалася задовго до війни, тому, як сказав організатор події: «Влада тут не тому, що війна, а тому що її музика прекрасна».
Хоча, після початку війни, участь Влади у фестивалі була сумнівною.
Влада згадує: «Я виїхала з дому 24-го о 5 годині ранку. Усі мої ноти, партитури та начерки залишилися вдома. Ми з чоловіком та кішкою взяли лише все необхідне та поїхали на захід України. Перші тижні я не могла думати про вирішення технічних питань - як доїхати до Англії та де знайти вечірню сукню. Страшні новини приходили щодня, особливо від родичів, які залишилися в Ізюмі в жахливих умовах - без опалення і води під постійними авіаударами. Тож в цих умовах я не могла навіть уявити, що через декілька тижнів я зможу все ж таки дістатися Англії, щоб взяти участь у міжнародному фестивалі композиторів».
null
De La Warr Pavilion, Bexhill-on-Sea, in the United Kingdom
 
Однак, англійські колеги-композитори постійно були на зв'язку, наполягаючи на особистій присутності Влади під час премʼєри. Це дуже надихало, додавало зусиль і допомагало вирішити багато технічних питань. Наприклад, поїздку взялася сплатити шотландська благодійна організація Boys' Brigade з міста Dunblane.
«Я відчувала величезну підтримку. Було дуже мило, як англійський прикордонник замість огляду поцікавився скільки днів я провела у дорозі», - каже Влада.
На прем'єрі п'єса мала величезний успіх. Джек Вонг виступив як диригент, а балет Lasolepa Dancers зробили унікальну хореоргафічну постановку. Такі імениті композитори Пол Льюїс (Paul Lewis) та Гаррі Д.У. Джадд (Garry DW Judd) написали захоплені відгуки про музику Влади.
 
null
Влада Купрiянова та композитор із Казахстану Єркеш Шакеєв
 
Цікавою була зустріч із композитором із Казахстану Єркешем Шакеєвим. Автор планує відвідування Києва найближчим часом та палко підтримує український народ. Друзі композитора активно займаються благодійною допомогою в Україні. Сам організатор фестивалю Поло П'ятті планує продовжувати співпрацю із українським композитором. На цьому фестивалі, який проводиться вже десять років, українська музика лунала вперше.
 
null
Dancers
 
null
Фото з мережі Інтернет

null
Джон Ендрюс(головний диригент Національного симфонічного оркестру), Влада та Polo Piatti (засновник фестивалю)
 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews