Уточнений план зонування міста вирішить конфлікти та встановить прозорі і прості правила в сфері забудови

10.06.2021 15:40   Джерело: RvNews
Опубліковано : Рівненський Новинар

Єдині для всіх правила, публічність рішень та впорядковане містопланування - ці та інші плюси дає місту уточнений план зонування. Його прийняли сьогодні на сесії Рівненської міської ради з подання архітектора, депутата від Європейської Солідарності, Дмитра Котлярова.

Мешканці Рівного давно втомилися від конфліктів у сфері забудови, причиною яких був застарілий план зонування. Він не містив чітких обмежень по висотності, щільності та інших параметрах, було багато неточностей через те, що одна ділянка могла бути розділена між двома і навіть трьома зонами. Багато чого було умовно “дозволено”, а отже - рішення приймали в “ручному” режимі, через окремих чиновників. Через те, що чинні норми містопланувального законодавства не були внесені в попередню версію плану зонування, місто мало дуже обмежені можливості впливу на забудовників.

null

Уточнення зонінгу покладуть кінець корупційним схемам, введуть прозорі та зрозумілі правила для всіх та зобов’яжуть забудовників дотримуватися обмежень.

Завдяки прийнятим уточненням, кількість яких складає близько 700 правок, тепер місто матиме впорядковану забудову:

- встановили точність розміщення зон та червоних ліній вулиць у відповідності до реальних меж земельних ділянок. Це зробили, щоб не було ситуацій, коли один будинок розірваний між двома суміжними зонами. Або, щоб на одну ділянку не припадали одразу три різні зони, наприклад, багатоквартирна забудова та рекреаційна. Бо в таких випадках чиновник, політик і власник ділянки будуть мати абсолютно різне бачення що тут можна будувати.

- врахували вимоги чинних державних норм у сфері містопланування.

- у всіх зонах уточнили граничну висотність будівель і на скільки відсотків дозволено забудовувати ділянку. В окремих випадках ці параметри встановили навіть нижчими, ніж максимально допускає законодавство.

- чітко нанесли охоронні зони промислових, культурних, ландшафтних, археологічних зон і пам'яток,на які є розроблена відповідна документація

- додали вимоги до ландшафтної організації

- з'явилися чіткі правила публічного аналізу передпроектних (ескізних) рішень. Це зроблено для того, щоб місто за потреби могло вплинути на стадії, коли можна змінити проект. Наприклад, якщо планується будівництво великих об'єктів, які мають значний вплив на місто, то вони обов'язково будуть виноситися на розгляд архітектурно-містобудівної ради.

null

Тепер місто вимагатиме від забудовників відповідності висоти та відсотку забудови відповідно до чітких параметрів зонінгу. Кожен мешканець зможе зайти на загальнодоступний публічний ресурс Геопортал м. Рівне і перевірити, до якої зони відноситься його будинок, земельна ділянка, що і якої висоти на ній можна будувати. Все це зменшить конфлікти, мінімізує корупцію та дозволить місту ефективніше планувати забудову.

null

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews