Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

Рівненщина літературна: до 35-ї річниці утворення Рівненської обласної організації НСП

08.05.2020 13:12   Джерело: RvNews
Автор : Віра Мельникова

Часто відвідую різні культурно-мистецькі та літературні заходи, відгуки яких знаходять відображення в моїх статтях в обласних та інтернет-газетах. Багато накопичилось матеріалів статей і світлин. Свій погляд на стан справ у письменницькій організації Рівненщини коротко викладаю у пропонованій статті. Я зовсім не претендую на повну характеристику діяльності обласної організації. Це зроблять більш компетентні особи. Я поділюся власними враженнями та багаточисельними фотографіямі, які всім нам нагадають про відбулі літературно-мистецькі події нашого краю.

null
 

ЛІТЕРАТУРНА РІВНЕНЩИНА

Успіхи і досягнення

(До 35-ї річниці утворення Рівненської обласної організації НСПУ)

Літературне життя нашого краю, можна сказати без перебільшення, вирує невпинно, потужно і цілеспрямовано. Літературні події стають уже традиційними в культурно-мистецькому житті Рівненщини: Всеукраїнський Арт-семінар «Куст», письменницькі «фести» – «Гурби», рок-фест «Тарас Бульба», майстер-класи, літературні дискусії, де виступають відомі сучасні письменники і музиканти, відбувається творче спілкування. Слід відзначити, що останнім часом набирають обертів різні форми популяризації літератури для людей з інвалідністю. Випускаються аудіокниги, українська поезія представляється жестовою мовою та шрифтом Брайля.

null
 

Рівне завжди було центром культурно-мистецького життя мешканців нашого краю, який об’єднував талановитих особистостей: художників, поетів, письменників, музикантів. З нашим містом пов’язані біографії багатьох письменників, які поповнили українську літературну скарбницю: Олег Ольжич, Улас Самчук, Антоніна Горохович, Зузанна Гінчанка, Іван Куліш, Валер’ян Поліщук та інші. Маючи такий багатий літературний спадок, письменницька спільнота Рівненщини активно популяризує твори українських класиків, застосовує різні форми роботи з талановитою молоддю, будує свою роботу на кращих традиціях поліських майстрів слова. Голова НСПУ в Рівненській області пані Баковецька-Рачковська вважає, що проведення конкурсів, нагородження преміями ‒ це необхідні явища в розвитку цілеспрямованого літературного процесу. Саме тому, що премія – важливий значущий фактор. Це ‒ перегукування епох. У сучасних молодих людей своє бачення життя та свої форми його вираження, але в них є та ж незламність національного духу, сміливість вираження словом усіх нагальних проблем нашого суспільства, яка була притаманна нашим письменникам-землякам. За ініціативою письменників Рівненщини, членів НСПУ запроваджено такі літературні премії: імені Уласа Самчука, Валер’яна Поліщука, імені Світочів, Михайла Дубова, Анатолія Криловця (патріотична лірика). Спільно з Рівненською обласною організаціє УНСО запроваджено громадську премію ім. Олександра Музичка.

Ось уже кілька років поспіль на Рівненщині відбувається водночас свято і навчання молодих письменників ‒ Арт-семінар «КУСТ». Незабутніми і корисними для учасників семінару виявилися лекції відомих літераторів: журналіста і письменника з Закарпаття Василя Кузана, поета, лауреата Шевченківської премії Анатолія Кичинського (м. Херсон), відомого українського поета-класика Олександра Ірванця (м. Рівне), письменника, громадського діяча Сергія Пантюка (м. Київ), поетки, журналістки, критика Лесі Мудрак (м. Київ), поетки, перекладачки Анни Багряної (Болгарія, м. Софія), письменника, літературного критика Євгена Барана (Івано-Франківськ), поета-пісняра, письменника Сергія Лазо (м. Тернопіль), поета, драматурга Олексія Юріна (м. Черкаси), поета, критика Олександра Косенка з Кропивницького, поетки Ольги Ляснюк (м. Луцьк). А деякі з них показали оригінальні моменти втілення-інтеграції художнього слова в сучасну творчість в абсолютно несподіваному форматі.

Плідно співпрацює в рамках проекту «В гостях у Самчука» з письменницькою обласною організацією Літературний музей Уласа Самчука (філія обласного краєзнавчого музею). Тут відбуваються літературні читання, різні творчі зустрічі, презентації книг, виставки, майстер-класи. На заходах звичайно бувають присутні письменники, поети, музиканти, журналісти. Завідувачка відділу «Літературний музей Уласа Самчука» пані Оксана Семчишина здійснює велику роботу по пропаганді художнього українського слова. Перед присутніми часто виступають відомі літератори Рівненщини, такі як: Микола та Юрій Береза, Михайло Степанюк, Віра Правоторова, Євген Шморгун, Анна Лимич, Віктор Мазаний, Неоніла Диб’як, Василь Басараба, Микола Кащук, Олена Медведєва, Петро Кралюк, Андрій Пермяков, Ніна Дворницька, Лідія Гольонко, Любов та Микола Пшеничні. На літературні гостини запрошуються відомі українські поети, письменники, перекладачі ‒ Олександр Ірванець, Сергій Пантюк, Євген Баран, Олександр Косенко, Сергій Лазо, Анатолій Кичинський Василь Кузан, Ольга Ляснюк, Анна Багряна та інші.

Людська винахідливість і підприємливість часто бувають запорукою успіху будь-якого починання, і у будь-якій сфері діяльності. Безперечно, успіх залежить від молодих ініціативних людей, можна сказати, фанатів своєї справи : Валентини Люліч, Тата Рівна (Тетяна Сладковська), Іванни Голуб, Наталії Демедюк, Марії Думи.

На добрі слова за сприяння проведення заходів та фінансову підтримку заслуговує Рівненська обласна рада, Рівненська обласна державна адміністрація, Український культурний фонд.

Як бачимо, літератори Рівненщини не стоять осторонь важливих проблем українців, а своєю творчістю намагаються допомогти їм долати життєві труднощі і негаразди, виховувати людину сильну духом, відкривати очі на глобальні проблеми в житті суспільства. «Кожна книга повинна стати малою енциклопедією виховання і вдосконалення людини» – гідний девіз представників сучасного українського письменства Рівненщини.

Віра Мельникова, письменниця, журналістка

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews