Ірина Пашкевич: "Для мене найголовніше - це відданість свому клієнту"

10.03.2020 17:39   Джерело: RvNews
Опубліковано : Степан Ромашкін

Наша редакція вирішила взяти інтерв'ю в людини, із професією можливо і звичайною, але дуже незвичайним напрямом. Адвокат Ірина Пашкевич вже не один рік працює в Рівному як адвокат. Незвично те, що вона більше займається кримінальними справами. Погодьтеся, напрям ну дуже серйозний. Тож, ми і поцікавилися про цікаві моменти роботи і не тільки.

 

Давайте ближче познайомимось. Кілька слів про себе, якщо можна.

Адвокатом та взагалі в юридичній сфері працюю вже майже 16 років. Є далеко не один десяток виграшних справ. І загалом, вважаю себе досить успішних адвокатом та користуюсь повагою у колег та клієнтів. І з останнього, за версією глянцю "Рівняни" "Адвокатське бюро Ірини Пашкевич" визнано найкращим у Рівному у 2019 році. Цього всього вдалося досгнути виключно власною працею.

Якщо говорити про вас, то які п'ять рис вам притаманні, як хорошому адвокату?

Наполегливість, хитрість, холодний розум… Уміння зберегти адвокатську таємницю,  тобто ту таємницю, яку довірив тобі клієнт, на мою думку, це основна цінність адвоката. У свою чергу, не всі працюють по такому принципу, ні для кого не секрет, що багато так званих «продажних» адвокатів, які працюють на обидва боки, тих, які сприяють слідству, всупереч інтересам клієнта, а останній навіть не здогадується про це. При чому, обов’язки у адвоката саме перед клієнтом і діяти він повинен виключно в інтересах клієнта, що, на превеликий жаль, не завжди так. Для мене ж це є основоположним, мені важливо зробити все, що лише тільки можна, в межах Закону звісно ж, але виключно в інтересах клієнта, з метою допомогти йому, а не лише заради гонорару. Для мене не важливий гонорар заради гонорару, для мене важливо дещо більше і безумовно, моя репутація, яка будувалась не один день чи місяць.

Ваші напрями діяльності кримінал і земельні питання. Чому саме це спрямування?

Звісно ж, не лише ці два напрями Я займаюсь багатьма категоріями справ, але прерогативу надаю захисту і представництву інтересів у кримінальних провадженнях та земельних спорах. Для мене, кримінальні справи дуже цікаві та захоплюючі, часом дуже схожі на детектив. Мені подобається "поламати" мізки над тією чи іншою проблемою, сформувавши свою тактику захисту, аби в кінцевому результаті досягти як найвигіднішого вирішення ситуації для свого клієнта.

А багато жінок-адвокатес в Рівному, які займаються кримінальними справами на високому рівні захисту?

Тих, які працюють у цій сфері – не мало, але дійсно професіоналів своєї справи, які системно працюють та розуміють процеси та систему, та вміють бути гнучкими та лобіювати, їх фактично нема.

А чому так? Це через те, що дівчата і не хочуть до них йти чи є інші моменти?

Тому що участь у кримінальних провадженнях – це майже завжди бруд, авантюри, постійна небезпека, у тому числі і за своє життя та здоров’я, здоров’я близьких, дитини. У кожній ситуації залишається якась сторона невдоволена. Всім чудово відома поширена практика у Рівному підпалу машин, окрім того, часто доводиться мати справу у тому числі, і з вбивствами, тілесними ушкодженнями, що спричинили смерть, зґвалтуваннями. Усе це не досить не просто, тим більше для жінки. Але пройшов час і я загартувалась та навчилась просто добре виконувати свою роботу.

Є люди, яких покарання у вигляді позбавлення волі зовсім не змінює, а лише навпаки, спонукає після відбуття покарання вчиняти все нові і нові злочини. Пам’ятаю випадок. Один іноземець, громадянин Румунії, колийого затримання у Рівному після скоєння крадіжки з проникненням до квартири, без кінця повторював: «От я лох, я лох, що попався, от відбуду покарання, і залізу до якогось багатія у будинок і вкраду там все і тоді нарешті я буду мільйонером». Ніколи не забуду ці слова. Таких людей нічого не змінить, що дуже прикро. Щодня у місті Рівне (Рівненській області) до 100 крадіжок на добу. І чи реально їх всі розкрити?  Питання риторичне.

До мене звернулась людина за допомогою і, можливо, для цієї людини я остання надія. Відтак, відчуваю чималу відповідальність перед ним, просто зобов’язана зробити все, щоб допомогти вирішити його життєву ситуацію.

Зважаючи на напрям діяльності основний - це кримінал. Тому виникає питання чи часто погрожували?

Ну не забуваємо, що я багатопрацюю, у тому чсилі і по земельних питаннях. Багатьом людям в Рівному і не тільки допомогла вирішити позитивно питання. І  виграшних справ є чимало. А стосовно погроз, то цезвичайна справа. Погрожували і судді, і бізнесмени, і навіть священник-бізнесмен московського патріархату із сином-бізнесменом, що ж тут казати про пересічних громадян. Детально не хочу нічого розповідати, та і не потрібно. Тут я повторюсь, що незважаючи ні на що, у тому числі і наявну небезпеку, я намагаюсь працювати виключно в інтересах мого клієнта. І Бог мені у цьому в поміч. Це моя принципова позиція і ніщо неї не вплине. Така моя робота і крапка.

Розумію, що про якісь деталі справ вам говорити не можна, але чи були якісь цікаві моменти роботи?

В свій час я була єдиним адвокатом у Рівному, яка отримала допуск до державної таємниці, яку надає Служба безпеки України. Це було досить важко, необхідно було пройти багато перевірок. Це займало багато часу, якого у мене не було. Судовий розгляд справи був вже розпочатий, і бажання протилежної сторони – Міністерства оборони України, було аби я цього допуску не отримала. Разом з тим, в останній момент, я таки отримала цей допуск власними зусиллями і змогла на рівні успішно представляти інтереси клієнта.

Не дуже стандартн епитання. Найдовша і найкоротша ваша справа. Скільки тривали чи можливо ще тривають?

Найдовша тривала в мене з 2014 року по 2020. Шість років виходить. А найкоротша - це 4 місяці з моменту пред’явлення підозри і до закриття кримінального провадження на стадії досудового розслідування.

З 2016 року в Україні працює адвокатська монополія. Тобто, представляти людей в судах можуть тільки адвокати. Нещодавно вносився законопроект про скасування цієї монополії. Це добре чи погано?

На мою думку, звісно, це погано, і погано в першу чергу для клієнта, оскільки на адвоката, з-поміж усього іншого, розповсюджуються обов’язки, покладені на нього ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», Правилами адвокатської етики тощо, і це захищає клієнта, оскільки на адвоката в такому випадку розповсюджуються неприпустимість розголошення таємниці, яку тобі довірив клієнт, юрист же, у свою чергу, таких обов’язків перед своїми клієнтами не має. Окрім того, на адвоката за порушення вимог вказаних Законів, настає відповідальність, у юриста ж такої відповідальності немає. З-поміж наведеного, адвокат сплачує податки, а юрист не сплачує нічого, а в результаті гонорар отримує такий самий, а то, можливо, і більший. Адвокатська монополія захищає в першу чергу клієнта, а тому він повинен бути зацікавлений в тому, щоб його інтереси захищав саме адвокат, а не просто спеціаліст у галузі права (юрист). Звісно, це моя думка, і хтось може думати інакше.

Що значить бути успішним адвокатом?

Працювати, працювати і ще раз працювати.

 

АДВОКАТСЬКЕ БЮРО ІРИНИ ПАШКЕВИЧ

м. Рівне, вул. 16-го Липня, 36 (приміщення діагностичного центру), 3-й поверх, оф. 301А

(068) 421-78-91; (097) 475-72-27

iryna.advokate@gmail.com


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews