Млинів: гостина з присмаком меду і п’янким ароматом медовухи

19.08.2019 15:50   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віталій Тарасюк

У Млинові напередодні великого релігійного свята Преображення Господнє або, як кажуть у народі, Спаса, вдруге відбулося солодке свято «Медові гостини». Голова райдержадміністрації Петро Рухер назвав цю урочистість «святом української традиції з медовим присмаком». Власне, за своїм потужним мистецьким резонансом і об’ємною творчою палітрою його по праву можна назвати візитівкою Млинівщини.

А якщо додати смачні частування, виставки народних умільців та медоварів з усієї України, шикарний концерт і серпневе велелюддя у райцентрі на Ікві, то, вважаю, не за горами той час, коли «Медові гостини» матимуть статус всеукраїнського празника, на якому віддаватимуть шану українським традиціям, звичаям і народним промислам.

null
 Фото Віталія Тарасюка

За словами голови райдержадміністрації Петра Рухера, цьогоріч на «Медові гостини» завітало вдвічі більше творчих колективів, народних умільців, ніж торік, а представляли вони Волинь, Тернопілля, Івано-Франківщину, Полтавщину і, звісно, майже всю Рівненщину.

null
 Фото Віталія Тарасюка

Благословив урочистість настоятель Млинівського Свято-Покровського храму о. Василь (Ліщук). Привітали гостей Петро Рухер і директор Млинівського державного технолого-економічного коледжу Вячеслав Яцкевич, територія якого і мальовниче довкілля останніми роками стало світлою родзинкою нашого краю. Саме тут торік вперше вирувала медова урочистість. І цього року навчальний заклад гостинно зустрів гостей з усієї України.

 Не спів, а насолода для душі

Першу сторінку мистецької  сторінку урочистості перегорнув дитячий зразковий ансамбль «Водограй» Вовковиївської одинадцятирічки Демидівського району. Нещодавно цей колектив повернувся з Болгарії, де на міжнародному конкурсі здобув гран-прі. Власне, гості свята переконалися у високих творчих параметрах цього колективу і його керівника Ярослава Пограничного.

null
 Фото Віталія Тарасюка

 

null
 Фото Віталія Тарасюка

 

null
 Фото Віталія Тарасюка

 

null
 Фото Віталія Тарасюка

 

null
 Фото Віталія Тарасюка

Узагалі своє мистецтво на «Медових гостинах» представили 35 творчих колективів і вокалістів. Мабуть, перелічувати ці колективи недоречно. І не тільки тому, що це займе чималу газетну площу. Річ у тім, що їхню творчість, як кажуть, проковтнув кожен глядач і слухач, і відтепер засіватиме мистецькими перлами ниву нашого життя. Однак вважаю своїм журналістським і навіть громадянським  обов’язком приділити дещицю уваги наймолодшим учасникам фестивалю: церковному дитячому хору « Діти світла» Млинівського Свято-Покровського храму і зразковому дитячому хору «Надія» цієї ж святині. В обох колективах відшліфувала виконавську майстерність до високих мистецьких зразків керівник Ольга Ващук – віддана улюбленому ремеслу жінка і педагог.

Високим і неповторним відблиском відгранювали твори у виконанні молодіжного хору Свято-Михайлівського храму під керівництвом Олени Шендери. Без перебільшення – це не спів, а насолода для душі й духовна сила  для серця. Тішить, що в нашому райцентрі на кожен квадратний метр його території припадає стільки самобутніх творчих колективів. Звісно, маю на увазі не тільки дитячі колективи, а й  народний аматорський чоловічий вокальний ансамбль «Передзвін» КЗ «Млинівський центр дозвілля» Млинівської селищної ради, народний аматорський ансамбль народної пісні цього ж комунального закладу, а також знаний не тільки у млинівській окрузі народний аматорський чоловічий вокальний ансамбль «Козацька рада». До речі, з усіма колективами справляється керівник Ярослав Савонюк.

 Сердечність захоплювала дух

На фестивалі Млинівщину представляли і митці з Острожця: народний аматорський хоровий колектив КЗ «Острожецький будинок культури» під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Василя Мосіюка, аматорський зразковий хореографічний колектив сучасного танцю «Фрідом»  під керівництвом Ірини Ярошевич, лауреат міжнародного конкурсу солістка Наталія Возняк. При всій моїй любові до народного пісні і повазі до всіх виконавців цього затишного серпневого дня, моє серце аматора сприйняло і найглибше впустило у свої ніші саме доробок острожецьких майстрів сцени.

Цього дня Млинівський державний технолого-економічний коледж не тільки гостинно приймав митців та народних умільців, але й потішив їх своїми творчими обдаруваннями, зокрема – випускник цього навчального закладу Віталій Шверин, а також колектив танцюристів.

null
 Фото Віталія Тарасюка

Ще одну млинівську сторінку вплела у свято ветеран культури, млинівчанка  Ольга Зозуля: її акапельне виконання зворушило поціновувачів народної пісні.

 Найрясніше засівали пісенними шедеврами і дарували мистецьку втіху млинів чанам і гостям селища сусіди-дубенчани: майже десять їхніх колективів із декількох об’єднаних територіальних громад долучилися до «Медових гостин». Творчу радість і піднесення дарували також  митці Демидівщини, Радивилівщини, Сарненщини, Рівного. Різножанрові твори і сердечність у їх виконанні захоплювали дух.

Потішили народні умільці і медовари. Наголошу: велелюддя біля їхніх експозицій – свідчення того, що вони догодили людям за усіма векторами вподобань.   

Уклін вам, доброчинці!

«Медові гостини» підтримали: фінансовий директор ТзОВ «Яловицька Агротехнологія» Любов Біренс, директор СГ ТзОВ «Ідна» Володимир Голуб, голова громадської організації «Млинівська районна асоціація підприємців» Сергій Коновалов, голова ФГ «Влада» Олександр Романчук,  голова асоціації фермерів Млинівського району Вадим Сав’юк, фінансовий директор ПП «Деметра» Ігор Стельмащук, голова ФГ «Млинівська чайка» Володимир Чайка,  директор ТОВ «Хавест-Агро» Андрій Ясниський, а організували свято Млинівська райдержадміністрація,  Млинівська селищна рада та Млинівський ДТЕК.

null
 Фото Віталія Тарасюка

А на завершення, як кажуть у народі: дай, Боже, за рік зустрітися знову в такому ж або й ширшому колі і з такого ж відрадного приводу…

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews