У Рівненському літературному музеї Уласа Самчука вшанували пам’ять видатного земляка (ФОТО, ВІДЕО)

12.07.2019 23:40   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віра Мельникова

9 липня 2019 року у Рівному, в літературному музеї Уласа Самчука відбулося вшанування пам’яті нашого видатного земляка Уласа Олексійовича Самчука, українського письменника, журналіста, публіциста, автора численних художніх творів (з нагоди 32-ої річниці з дня відходу його у вічність).

На заході були присутні рівненські та волинські письменники, науковці, музиканти, громадськість міста. Чимало зусиль доклала щодо організації урочистого заходу завідувачка Літературного музею Оксана Семчишина, яка виконувала роль ведучої.

null
Оксана Семчишина.  Фото UA Рівне

Перед поціновувачами творчості письменника виступили: Андрій Жив’юк – голова Рівненcької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук, професор каф-ри історії МЕГУ ім. С. Дем’янчука; Віктор Мазаний – заслужений журналіст України, письменник, лауреат літературних премій, доцент ф-ту журналістики МЕГУ; Олександр Подвишенний − аспірант Національного університету «Острозька академія», керівник політичної партії «Правий сектор» на Рівненщині; Ірина Баковецька-Рачковська, голова Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України; Ольга Ляснюк, голова Волинської обласної організації Національної спілки письменників України; Назар Волощук, член Національної Всеукраїнської музичної спілки та Національної спілки кобзарів України.

null
Фото Віри Мельникової

 

null
Віктор Мазаний. Фото Віри Мельникової

У всіх виступах відзначалась висока оцінка творчості Уласа Самчука, говорилося про виняткову значущість її для сучасного українця. Андрій Жив’юк розповів історію видання творів письменника-земляка в Україні та в діаспорі, висловив надію, що його творчість займе належне місце серед письменників-класиків в українській літературі. Олександр Подвишенний − дослідник життя і творчості видатного земляка, повідав про його життєвий і творчий шлях, про літературні здобутки, процитував слова відомого академіка Миколи Жулинського:«Поліфонічний голос Уласа Самчука ще буде довго повертатись в Україну з того забуття, з діаспори, з-за океану».

null
Бандурист Назар Волощук. Фото Віри Мельникової

 

null
Ірина Баковецька-Рачковська. Фото Віри Мельникової

 

null
Фото Віри Мельникової

Віктор Мазаний докладно розповів про перебування письменника в 30-х роках на Закарпатті, продемонстрував шляхи творчої мандрівки письменника. Назар Волощук зауважив, що громадська діяльність та творчість письменника важливі не лише для письменницької художньої спадщини, а й для збереження і подальшого розвитку сучасного музичного мистецтва, зокрема національного, традиційного, як грі на бандурі. Він закликав присутніх: «Вивчаймо, досліджуємо творчість Уласа Самчука!»

Вірші рівненських письменників Є. Шморгуна та Л. Рибенко, присвячені видатному письменнику-земляку продекламувала учениця ЗОШ № 1 Анастасія Андрійчук, а Назар Волощук майстерно виконав на бандурі українські пісні.

Голова Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України Ірина Баковецька-Рачковська, цьогорічна лауреатка премії ім. Уласа Самчука, яка сказала, що її як письменницю дуже хвилює питання про недостатню популяризацію творчості оспівувача Волинського краю, про вилучення його творів з курсу української літератури в середніх школах. Вона запропонувала підготувати і надіслати лист до Міністерства освіти і науки України з проханням ввести до навчальної програми предмету «Українська література» твори Уласа Самчука, оскільки цей письменник гідний народного визнання.

null
Фото UA Рівне

Її ініціативу підтримала Ольга Ляснюк, голова Волинської обласної організації Національної спілки письменників України, яка підкреслила багатогранність талантів Уласа Самчука, наголосила на тому, що він зробив великий внесок до скарбниці українського художнього слова. «Учні й студенти повинні вивчати його твори з огляду на те, що в них, крім оспівування волинської землі, є ще таке поняття, як «спадкоємність поколінь». І про це повинна знати молодь»,− резюмувала письменниця.

Урочисте вшанування пам’яті письменника-земляка завершилося покладанням квітів до пам’ятника Уласу Самчуку.

Відео UA Рівне


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews