Анна Лимич

Анна Лимич

оглядач, репортер, журналіст за фахом

Вечір пам’яті Олександра Богачука «Шануймося, єднаймося та будьмо!» відбувся в Рівному

22.05.2019 17:41   Джерело: RvNews
Автор : Анна Лимич

Рівненська письменницька організація щороку організовує гарну та важливу подію – вечір пам’яті класика української літератури, поета-пісняра, першого голови Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України Олександра Богачука. Відбулося традиційне свято і цього року.

Режисер заходу – народний артист України Святослав Мельничук. На сцені портрет молодого усміхненого поета. Свято розпочалося з пісні «Тиша навкруги» на слова  пісні Богачука у запису тріо Маренич.

Просторий зал інституту мистецтв РДГУ заповнений глядачами. На сцену виходять ведучі: народна артистка, артистка Рівненського драмтеатру  Ліна Ізарова; письменник, заслужений журналіст, викладач МЕГУ, виконавець пісень на слова Богачука Віктор Мазаний. Вітаються традиційним вітанням Богачука: «Добрий день, дорогий! Як життя квітує!?»

null
Ліна Ізарова. Фото з мережі Інтернет

Свято було зіткане з улюблених пісень, слова до яких написав Олександр Богачук. Участь у вечорі пам'яті улюбленого поета-пісняра взяли народна артистка України Наталя-Марія Фарина, заслужений працівник культури України, композитор Микола Корейчук, письменники обласної організації Національної спілки письменників України, представники громадськості, вчителі, учні, студенти, друзі та рідня великого літератора.

Презентація аудіодиска із піснями Олександра Богачука пішла під бурхливі оплески й вигуки «Браво!», оскільки музичні твори прозвучали у неперевершеному виконанні Віктора Мазаного, якого рівненська громадськість знає як відомого письменника та журналіста. Особливо захоплено вітали знайомі й близькі всім до щему мелодії «Біла хата в саду» та «Розплети свою чорну косу».

Відео http://topnews.rv.ua/other/2019/05/15/119156.html

У своїх виступах учасники свята ділилися і спогадами, і враженнями від творчості поета. Так композитор Андрій Пастушенко сказав, що вражений мелодикою текстів поета, відразу лягають на музику та продемонстрував свої слова фонозаписом пісні «Пісня повертається додому».

Своїм спогадом про поета поділилася Ліна Ізарова. Олександр Богачук написав патріотичний вірш про рідну мову у 19 років, всупереч своєму інтернаціональному радянському світогляду. Згадалося, яким життєлюбом був поет, яким був щедрим на добре слово. Був надзвичайно працьовитим, обожнював дружину, яка дбала не тільки про побут, а була й порадником, першим слухачем, критиком, музою, другом.

Вчителька однієї з Рівненських шкіл Світлана Дем’янчук  з вихованцями прочитали вірші Богачука про три квітки у його долі, що символізують любов до України, до батьків, кохання до жінки. Микола Корейчук поділився спогадом про спільну працю над створенням пісень в квартирі у поета, у вітальні якого стояло піаніно. Микола Кривий згадав про особливі організаторські здібності, позитивну енергетику, яка приваблювала до нього широке коло друзів і шанувальників.

Голова Рівненської спілки письменників Ірина Баковецька нагадала присутнім, що саме Олександр Богачук організував спілчанську організацію в Рівному, мав сміливість у радянські часи активно пропагувати рідну літературу і культуру. Заступник начальника управління освіти міськради, керівник міської організації «Просвіти» Катерина Сичик сказала про невмирущість слова Богачука. Адже його вірші звучать у школах і дитсадках, його творчість увійшла в програму вивчення рідної літератури в школах.

На святі виступили й магістрант інституту мистецтв Павло Міщук, який виконав пісню «Цвіт роси»; директор інституту післядипломної освіти, депутат обласної ради Алла Черній.

Завершився захід незабутньою піснею «На пероні» та словами Олександра Богачука: «Доки буде жити Україна, не заблудить пісня і моя!»


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews