«Колисанки для рівненят» народились і пішли у світ

«Колисанки для рівненят» – під такою назвою 20 грудня в Літературному музеї Уласа Самчука відбулося справжнє літературно-мистецьке свято – презентація музичного альбому з піснями-колисанками.

21.12.2018 22:35   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віра Мельникова

 Захід відбувся  в рамках нової програми Рівненської обласної організації національної спілки письменників України – «Рівне – місто унікальних подій». Партнери проекту – Рівненське відділення Національної музичної спілки. Взяли участь у презентації оригінального аудіодоробку Управління культури і туризму Рівненського міськвиконкому України, Рівненське обласне відділення національної музичної спілки, Рівненське обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка, Рівненський обласний краєзнавчий музей.

Ідея проекту належить пані Галині Кульчинській, заступниці голови Рівненського міськвиконкому, яка на початку зустрічі поздоровила всіх музикантів і авторів віршів, які були причетні до виходу аудіодиску, наголосила на те, що їх праця дуже потрібна людям особливо в наш час – розвинених комп’ютерних технологій і ґаджетів.

null
Галина Кульчинська. Фото Віри Мельникової

Коли батьки, всупереч існуючим віками родинним традиціям, мало спілкуються з дітьми, не розповідають народних казок, не співають маляті колисанок, між дитиною і матір’ю утворюється духовний розрив. Програма «Рівне – місто унікальних подій» сприятиме поліпшенню стану справ. Галина Григорівна побажала учасникам креативного проекту не зупинятися на досягнутому, втілювати в життя нові форми популяризації  національного мистецтва з метою виховання підростаючого покоління в любові до краси рідного слова, до України.

null
Фото Віри Мельникової

Композитор, музикант, заслужений працівник культури України, професор Інституту мистецтв РДГУ, голова Рівненського обласного відділення національної всеукраїнської музичної спілки пан  Андрій Пастушенко та його син Любомир доклали багато зусиль для виходу у світ чудового звукового альбому «Колисанка для рівненят». Органічно сплелися в єдиному гармонійному тандемі слова віршового тексту і музика композитора.

null
Анастасія Янцур. Фото Віри Мельникової

Чудове, професійне виконання артистки філармонії, лауреатки Міжнародного та Всеукраїнських конкурсів і фестивалів пані Анастасії Янцур тішило присутніх своїм ніжним і по-материнськи лагідним співом. Талановито зроблено аранжування музичних творів Любомиром Пастушенком. Музичні фрази легкі, напівпрозорі, ніби принесені лагідним вітерцем. Поетка-бард Лідія Гольонко також заспівала кілька власних дитячих пісень і колисанок, які отримали теплий відгук від слухачів у вигляді  бурхливих оплесків.

null
Неоніла Диб’як. Фото Віри Мельникової

 

null
 Тата Рівна. Фото Віри Мельникової

Вірші для майбутніх пісень подарували найкращі поети Рівненщини: Віра Провоторова, Неоніла Диб’як, Валерій Цимбалюк, Вікторія Климентовська, Тата Рівна, Лідія Гольонко, Валентина Люліч.

null
 Катерина Сичик. Фото Віра Мельникова

Голова «Товариства шанувальників української мови і культури ім. Т. Г. Шевченка»  Катерина Іванівна Сичик також висловила свою позицію відносно започаткованого проекту:

«Я, як керівник просвітянської організації, вбачаю нашим головним завданням виховання наших дітей у дусі національних традицій, прищеплення малюкам, школярам любові до українського слова, а ще – потрібно в першу чергу виховувати батьків, щоби вони розуміли свою роль у житті своєї дитини, щоби маля не засинало під жахливі сцени і вигуки з екрану телевізора, або під електронну розповідь іграшкового ведмедика. Ніщо і ніколи не замінить ніжну мамину пісню-колисанку. Наше товариство запропонувало ввести у шкільну програму курс «Література рідного краю». Я думаю це дасть позитивні наслідки».

Ведуча зустрічі голова Рівненської національної спілки письменників України в Рівненській області Ірина Баковецька впевнена, що «…цей новий оригінальний проект отримає розголосу, і в майбутньому,  записані на компакт-диску колисанки, будуть почуті і будуть користуватися попитом у батьків. Такі чарівні, легкі мелодії не можуть бути непоміченими. І не лише рівнянами, а й у інших містах нашої країни, можливо, і в українській діаспорі. Так що робота в цьому напрямі триватиме».

null
Вікторія Гупалюк. Фото Віри Мельникової

Вікторія Гупалюк, директор Централізованої бібліотечної системи міста Рівне зауважила, що «…мабуть, колисанка несе в життя кожної людини певний генетичний код, значення її важко переоцінити. Всі ми помітили, що у сучасному суспільстві зменшився інтерес до традиційної книги, тому, вважаю, правильно чинить письменницька організація, шукаючи нові форми розвитку дітей і молоді».   

null
Ірина Баковецька (зліва) та Аннна Лимич. Фото Віри Мельникової

Змістовні розповіді про створення «шедеврів» для малят почули присутні з вуст письменників, які з материнською любов’ю у магічному процесі – натхнення – склали чудові вірші: Неоніла Диб’як, Віра Провоторова, Євгенія Климентовська, Зоя Дідич, Тата Рівна, Лідія Гольонко.

null
Зоя Дідич. Фото Віри Мельникової

Поет Олександр Берестяний зауважив, яку колосальну роботу зробили учасники проекту, запропонував у майбутньому зробити відео з пісень-колисанок.

null
Олександр Берестяний. Фото Віри Мельникової

На презентації був присутній гість з Австрії – письменник Володимир Карпович, колишній рівнянин, який висловив своє захоплення щодо цікавого проекту, присвяченого дітям, підкреслив «світлу атмосферу свята» та прочитав поціновувачам художнього слова свої вірші.

null
Гість з Австрії – письменник Володимир Карпович. Фото Віри Мельникової

 

null
Лідія Гольонко. Фото Віри Мельникової

Презентація нового музичного альбому відбувалась у святковому, атмосферному настрої, а ніжні, щемні мелодії пісень-колисанок когось налаштовували на спогади про своє дитинство, когось на термінове виправлення  помилок у вихованні власних діток, а комусь просто дарували приємне умиротворення і творчу наснагу.

null
Фото Віри Мельникової.

На мою думку, диск з колисанками, адресований маленьким нашим «рівненятам» прийдеться до вподоби малюкам і їхнім мамам. Вірю, ці колисаночки, написані з великою любов’ю талановитими поетами й музикантами розлетяться по світу і заколишуть на тихий мирний сон мільйони дітей.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews