Урочиста церемонія нагородження «Шануймо гідних» відбулася у Рівному

Репортаж з місця події

10.12.2018 22:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віра Мельникова

8 грудня у Рівному в МБК «Текстильник» зібралися військові різних родів військ, серед них Герої сучасності, люди-легенди, а з ними матері загиблих воїнів, волонтери, поети, музиканти і всі небайдужі рівняни. «Шануймо гідних» так назвали грандіозний за своєю значимістю захід урочистої церемонії нагородження Почесними відзнаками наших воїнів.

 Ініціатором проведення урочистого дійства стала громадська організація Всеукраїнського жіночого руху «За вільну Україну», ВГО «Країна»,  ВТО «Орден»  (керівник – Олександр Сопов), командири і бійці-ветерани АТО.

null
 Фото Віри Мельникової

Перед початком урочистості я мала можливість познайомитись з організаторкою заходу – героїчною жінкою-волонтером Раїсою Шматко, котра нагороджена п’ятьма відзнаками від бойових командирів. З перших днів війни вона надавала постійну допомогу українським воякам на Сході.

– Пані Раїсо, як мені відомо, Ви приїхали з Києва, Ви є головною організаторкою цього заходу. Розкажіть, будь ласка, що тут передбачається? Яка мета цього дійства?

– Так, я є однією з організаторів сьогоднішнього дійства. Ми чимало робимо для уславлення кращих синів України, які полягли у боротьбі за незалежність, вояків, які пройшли пекло війни, отримали страшні поранення і зберегли силу духу. Ми, як можемо, підтримуємо матерів загиблих воїнів. Сьогодні у Рівному ми будемо вручати нагороди – знаки народної пошани. Ми проводили вже подібні заходи в Києві в Українському домі, потім в Черкасах, Івано-Франківську, в Харкові і в інших містах України. Ми приїхали з Києва до вашого міста цілою командою:  це директор ВТО  «Орден» Олександр Сопов,  один з найкращих  виробників Європи, з яким ми розробляємо нагороди. Я також є засновницею «Ордена матері бійця АТО», які сьогодні будуть вручати матерям загиблих воїнів.

Я знаю, що сьогодні Ви будете вручати ще медалі «Берегиня України». Кому вони адресуються?

– Медаль « Берегиня України» буде вручатися кращим волонтерам. До речі, цю медаль днями отримала президент Литви Даля Грибаускайте. Я також причетна до випуску цієї нагороди. А «Орден Нескорених» введено легендарним командиром Андрієм Пастушенком (псевдо –«Сивий»).

Хто ще є сьогодні  у вашій команді, хто допомагає фінансово?

 – Нам дуже допомагають люди  з команди Ольги Богомолець, яка надає посильну фінансову допомогу, а також сприяє реабілітації тим бійцям, які мають у цьому потребу. На жаль, сама вона не змогла приїхати через хворобу, але надіслала своїх представниць, які розкажуть про вагомий внесок у загальну народну справу. З ними ви сьогодні познайомитеся.

Що ще побачать сьогодні наші глядачі?

Ми привезли вам гарних українських поетів Наталку Крісман і Василя Ковтуна. Буде виступати і ваша відома співачка-бард Христина Панасюк, яку добре знають і цінують її творчість українські вояки  на Сході, а в Києві Червона доріжка Гідності вся в її піснях. Вона одна з перших була нагороджена «Орденом Нескорених».

Пані Раїса підкликала до себе симпатичну сивочолу жінку. Відбулося знайомство. Заслужена волонтерка відрекомендувала мені нашу рівнянку Ніну Кімстач,  як дуже відповідальну і сильну особистість.

 – Пані Ніно, я бачу, що ви дієте у дружньому тандемі з пані Раїсою?  Я не помиляюсь?

– Так, я знаю Раїсу Юріївну ще з 2012 року. Тоді ми організували Рух «Жінки за вільну Україну». Наша організація отримала державний правовий статус. Організація розрослася, поповнилась новими членами. Наразі наша організація називається  Всеукраїнський  жіночий  рух «За вільну Україну».

Як Ви вважаєте ця сьогоднішня подія дуже важлива для нашого суспільства?

– Зрозуміло, що дуже важлива. Насамперед для військово-патріотичного виховання молоді. Щоби підростаюче покоління знало, як їхні батьки і діди захищали і відстоювали незалежність України. А щодо сучасних волонтерів, то я можу впевнено сказати, що і зараз наші вояки потребують ще багато чого, тому і досі є багато людей, котрі переправляють туди, де йдуть військові дії продукти, одяг, предмети першої необхідності. А ось пані Раїса опікується ще й двома дитячими будинками, які розташовані на окупованій території.

 Ви робите велику справу, яка заслуговує на повагу всього нашого українського суспільства.

null
 Фото Віри Мельникової

Неподалік сцени розташувалась групка вояків. Серед них помічаю ще зовсім молодого чоловіка, груди котрого в орденах і медалях. Прямую до нього. Знайомимося.

–  Доброго вечора! Як Вас звати? Розкажіть про себе будь ласка.

 Я – Петро Єрошевич. Воював в Дебальцево, був поранений, мав дуже серйозні травми голови, потрапив у полон.  У полоні перебував 400 днів. В Рівненській області в мене є побратим – Олександр Олійник, родом з Радивилова, який також перебував довгий час у полоні, з яким я й досі підтримую зв’язки. Той, хто це пережив, і пам’ятає хоч якусь підтримку друга, на все життя збереже братське ставлення до цієї людини.

 Біля орденоносця сидить гарна молода жінка, його дружина Оксана. Бажаю їм обом сімейного щастя, а головне – миру.

null
 Фото Віри Мельникової

Вояк-контрактник  Андрій приїхав до Рівного  за запрошенням зі Сходу, де служить уже  третій рік.

Скажіть, будь ласка, Андрію, чому Ви погодилися на контрактну службу?

– Як чому? Мабуть тому, що вважаю за священний чоловічий обов’язок боронити свою землю, захищати своїх близьких і відстоювати свободу  Батьківщини.

Хто у Вас залишився вдома?

– Вдома залишилися дружина і діти.

–  Розумію. Це справді чоловічий свідомий крок. Скажіть, будь ласка, ось Ви живете на Донеччині. Приїхали на Західну Україну. Щось, можливо, вразило Вас у нашому краї?

– Так, є таке. Ставлення людей до військових.

Тобто?

– Добре відношення, повага до нас. Скрізь: у транспорті, в магазинах, на вулицях відчуваємо тепле людське ставлення до людей у військовій формі. 

null
 Фото Віри Мельникової

Вечір розпочався урочистим співом гімну України. З вітальним словом виступив командир, людина-легенда Андрій Пастушенко (псевдо «Сивий»).

Церемонія нагородження проходила в декількох номінаціях:

Зокрема, орденом «За мужність» нагороджені: Микола Паліюк, Петро Єрошевич, Олександр Тищенко, Віталій Павлов, Руслан Іванчук, Віталій Левчук, Михайло Яцутик, Ігор Лавренюк, Василь Власюк, Валерій Павлушенко, Олексій Трубілко, Михайло Котуза, Василь Гук. 

null
 Фото Віри Мельникової

Орденом «Матері бійця АТО» – нагороджені матері загиблих воїнів: Іващук Вікторія Олексіївна, Мірошник Галина Петрівна, Карнаухова Оксана Макарівна, Волошина Наталія Олексіївна, Голубєва Людмила Павлівна. 

null
 Фото Віри Мельникової

Орденом Нескорених нагороджені Євген Міщук, Андрій Усач, Андрій Овсійчук, Іван Лепеха, Тарас Козлишин. 

null
 Фото Віри Мельникової

Медаль «Берегиня України» було вручено волонтерам: Вікторії Шинкаренко, Ользі Юзвюк, Галині Клемпоуз, Любові Ананіївні Мобіло.

Державну відзнаку отримав і волонтер Березюк Олег Вікторович. 

null
 Фото Віри Мельникової

Присутні щиро вітали волонтерів, котрі за покликом душі й серця тут, в тилу наближають нашу перемогу над агресором. В перші роки війни увесь тягар підтримки армії ліг на плечі суспільства, небайдужих, свідомих  громадян – волонтерів.

null
 Фото Віри Мельникової

Організатори урочистої церемонії подякували меценатам і спонсорам цього заходу Мар’яну Адамовичу Годі та Олександру Володимировичу Бабату за фінансову підтримку: «Україна має багато прикладів благодійної діяльності і саме зараз слід звертатися до славних традицій наших пращурів у цьому питанні. Меценатство повинно бути невід’ємним атрибутом суспільства в сучасних умовах».

З уст матерів пролунали пронизливі слова-спогади про гідних синів, які йшли воювати, свідомо приховуючи від матерів свої справжні наміри –  бути на війні, захищати свою землю і державу.

Багато зусиль щодо підготовки заходу доклав  доброволець батальйону ОУН, ветеран АТО Тарас Козлишин, який був співорганізатором  урочистого заходу.  

null
 Фото Віри Мельникової

Учасників зібрання вітав дитячий танцювальний колектив «Кралечка» (керівник Тетяна Волкова), майстерно прочитали свої палкі вірші на воєнну і патріотичну тематику поети Наталя Крісман та Василь Ковтун. Потішила своїм чудовим співом глядачів наша легендарна землячка Христина Панасюк.

А нам слід розуміти, що багато українців зараз потерпають від війни та від її наслідків. Подібні заходи слід організовувати частіше, щоб наступні покоління знали нашу історію й імена справжніх героїв, які віддали своє життя за свободу і незалежність українського народу. І дуже хотілося б, щоби такі зустрічі відбувалися при повних залах.

null
 Фото Віри Мельникової

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews