У Рівному цвіте небесне дерево – катальпа

19.06.2018 23:27   Джерело: RvNews
Опубліковано : Яна Замкова

Днями, прогулюючись вулицями Рівного, звернула увагу на незвичні дерева, що радують перехожих своїми білосніжними з рожевим відтінком квітами. З першого огляду їх суцвіття видались схожими на квіти кінського каштана. Як з’ясувала згодом – це катальпа, рослина, що  належить до сімейства бігнонієвих й налічує майже 10 різновидів. Катальпи – корінні «американці», адже їх батьківщиною вважається Північноамериканський континент. Навіть назву дереву придумали індіанці. В Україні їх вирощують з ХІХ століття.

null
Фото з мережі Інтернет

Під час цвітіння дерева здалеку виглядають як гори, припорошені снігом. А якщо заглянути всередину квітки,  то вона своїм надзвичайно яскравим  забарвленням нагадає орхідею. Нині катальпи широко використовують для міського озеленення. Адже великі рельєфні листя і суцвіття, що нагадують канделябри зі свічками, роблять катальпу незамінною навіть в одиночних посадках.

Восени, коли закінчується період цвітіння, на місці суцвіть утворюються зв'язки довгих, сантиметрів до сорока, стручків, що  за формою нагадують товсті макарони. Звідти й ще одна назва – макаронне дерево. Дерево зберігає таке вбрання протягом усієї зими. У кожній «макаронині» величезна кількість летючих насіння, але схожість у них всього 10 відсотків.
Але якщо задумали виростити південну красуню у себе на присадибній ділянці, то знайте, – вона чудово розмножується живцями. Різати їх краще восени, коли закінчується ріст пагонів. У грунті катальпам до вподоби попіл, добре вони реагують на «підгодівлю» гноєм, вимагають щоденного рясного поливу.
Єдине, що варто враховувати при висадці на постійне місце: листя у «макаронного дерева» хоч і великі, але дуже ніжні, тому на вітрі перетворюються на лахміття і втрачають свою «архітектурну красу». Тому постарайтеся захистити її від протягів, а на зиму обов'язково варто замульчувати ґрунт і вкрити стовбур. Якщо все зробити правильно, катальпа порадує вас спочатку букетом, а потім і «макаронами» вже на п'ятий рік.

Має рослина і ще одну назву – небесне дерево. А все через те, що її листя виділяє специфічний сік, який рослина розбризкує навколо дерева по діаметру крони. Завдяки цьому трава під катальпою притупляється у рості, створюючи символічне коло навколо дерева, що схоже на зображення німба. А так як німб мають небесні небожителі, то до катальпи «прилипла» ще одна назва – небесне дерево. 

null
Фото з мережі Інтернет

Катальпа квітуватиме ще впродовж червня. Отож, коли будете прогулюватися містом, зверніть увагу на незвичайну південну гостю. Впевнена, отримаєте неймовірну  насолоду від споглядання.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews