Микола Антонюк

Коли на Рівненщині звільнятимуть священиків УПЦ?

21.03.2018 11:33   Джерело: RvNews
Автор : Микола Антонюк

Днями Запоріжжя вже вкотре відзначилось церковним скандалом. При чому вже навіть не дивним є факт скандалу всередині так званої канонічної церкви УПЦ МП.

Так от, у Запоріжжі священика Московського патріархату - Ігоря Савву - позбавили парафії через українську позицію. За словами вірян, отець Ігор, зокрема, молився за перемогу ЗСУ та відмовлявся згадувати у богослужіннях російського патріарха Кирила.

 «Якщо на Україну напали, то це зло, і церква не може бути осторонь цього зла, вона повинна висловити свою думку. Тому, напевно, це найголовніша тема, через яку висловлювалися до нас претензії, до мене особисто», - заявив священик.

 «В нашій єпархії вже давно стали перекручувати поняття. Коли молимося за мир, то значить, що ми просимо Бога за покірність України у ході захоплення українських територій російськими військами. Зовні ні до чого не прикопаєшся, але усі ми знаємо, яке навантаження в єпархії несе слово мир. У нас були інші молитви за Україну і  ми їх ніколи не афішували, тихенько молилися за українських військових, та опіку Батьківщини від зовнішнього загарбника. Парафіяни називали речі своїми іменами і чітко розуміли, що в наших молитвах слова «мир»  — захист України від ворогів. Не треба бути великим істориком чи політиком, щоб розуміти, що насправді відбувається у східних регіонах нашої держави. А перекручувати поняття то лукавство. Мене попереджали про санкції у разі, якщо я не зміню своєї поведінки, я довго терпів, через це фактично закрився на своєму приході, просто молився разом з людьми і старався менше спілкуватися з владними особами єпархії» — поділився Ігор Савва.

Про покарання панотця неодноразово попереджали, а 11 березня повідомили – служити у храмі він більше не буде. Представники єпархії прийшли до церкви у супроводі молодиків. Ті залишили храм тільки після виклику поліції. Митрополит Запорізький та Мелітопольський Лука, який приїхав на місце, спілкуватися з вірянами відмовився.

У храмі тепер правитиме інший священик, якого надішле Московський патріархат. Частина вірян заявила, що шукатиме інше місце для молитов, оскільки має патріотичну позицію.

І от на цій ноті у мене виникає питання – чому у нас, на Рівненщині, ще не звільнили жодного священика московського патріархату?

Особисто я маю 2 варіанти відповіді: 1. Наші місцеві московські отці-священики дуже добре конспіруються і інформація щодо їх проукраїнської позиції ще не дійшла до керівництва УПЦ МП… 2. Позиція вищезазначених осіб не така вже і проукраїнська….

Саме другий варіант найбільш ймовірний для представників УПЦ МП, які надалі продовжують молитись за Кіріла, підтримувати бойовиків та заявляти, що в Україні громадянська війна, а не агресія Східного сусіда…


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews