Зустрічі немов із живими Арутюняном, Опанасюком, Храпаченком та спогади про них з уст їхніх родичів і друзів

Така родинна зустріч зі слізьми на очах відбулася у Рівненському краєзнавчому музеї

03.03.2018 09:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Весна – це відродження всього живого, а ще – це відродження нашої пам’яті, яка не має права на забуття.  Не маємо ми права ні на мить забути тих, хто поліг з вірою у справедливе завтра, яке вже є нашим сьогодні. Ми назвали їх Героями Небесної сотні й провели в останню путь, вийшовши тоді, у лютому 2014 року, на майдан перед театром всією багатотисячною громадою, вкрили їх горами з квіток і щиро вмивалися слізьми, вигукуючи щоразу: «Герої не вмирають!», а наші душі розривала тужлива «Пливе кача»… 

Рівняни Георгій Арутюнян, Валерій Опанасюк, Олександр Храпаченко, березнівчанин Іван Городнюк  стали Героями Революції гідності. 

null
 Похорон Героїв Небесної сотні в Рівному, 2014 р.Фото Г. Данильчук

А дома в них  залишились діти-сироти, вдови, батьки, що вже в тузі виплакали свої очі… Звичайно, держава виплатила сім’ям загиблих якусь грошову допомогу, місцева влада, за словами цих людей, завжди відгукується на їхні звернення, імена полеглих увічнили в назві вулиці й меморіальних дошках. Але, як сказала маленька донечка Валерія Опанасюка: «Я б нічого цього не хотіла б, аби тільки тато був живий…»

null
 Похорон Героїв Небесної сотні в Рівному, 2014 р.Фото Г. Данильчук

Спільне горе втрати об’єднало родини Героїв Небесної сотні з усієї України. Вони зустрічаються, спілкуються по телефону, а ще спільно борються за справедливе покарання винних у вбивстві їх рідних. Їм крає душу затягування судових процесів, знищення свідчень і доказів, уникнення від відповідальності підозрюваних і небажання слідчих та судових інстанцій зрештою виконати обіцяне на Майдані – здійснити справедливий суд і покарати  вбивць.

null
 Похорон Героїв Небесної сотні в Рівному, 2014 р.Фото Г. Данильчук

Про все, що хвилює, чим живуть і переймаються нині,  як оцінюють наше постмайданівське сьогодення  рідні рівнян, що загинули у Києві у лютому 2014 року і стали Героями Небесної сотні, йшла мова на зустрічі з рівнянами у Рівненському краєзнавчому музеї.

null
Фото Г. Данильчук

 

null
Фото Г. Данильчук

 

null
Фото Г. Данильчук

Дуже промовисті і глибокі документальні відеострічки про кожного з Героїв Небесної сотні створили рівненські телевізійники на чолі  з журналісткою Галиною Шепель за назвою «Життя – це Україна», які в перший день весни 2018 року у Рівненському краєзнавчому музеї  дивились краєзнавці і молодь разом з рідними Героїв.  Про наших земляків-героїв у фільмі говорять їх побратими і рідні, ми бачимо їх на задимленому Майдані Незалежності і щасливими у колі друзів, ми, здається, бачимо їх у ту останню мить, коли відбирала їх життя куля снайпера-вбивці. А ще фільм на останньому акорді задає питання: чи не даремною була їх смерть?.. Ті, що були поруч з ними тоді на Грушевського, але залишились живими і підхопили їх прапор, йдуть далі і стверджують, що заради гідності віддати життя є честь. Вони загину за гідність свого народу, а не заради лише заміни влади з новим обличчям і зашкарублою совістю. Вони як свічка, що не повинна згаснути, бо далі може настати пітьма. 

Їх смерть –наша кровоточива рана, що не загоїться доти, допоки існує на нашій землі зло, беззаконня і зрадництво...

Герої не вмирають...

null
Фото Г. Данильчук

 

null
Фото Г. Данильчук

 

null
Фото Г. Данильчук

 

null
Фото Г. Данильчук

 

null
Фото Г. Данильчук

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews