Рівненські учасники АТО відтепер знавці іноземної мови

16.06.2017 22:27   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марія Соколенко

популярне


Ду ю спік інгліш? Так, учасники АТО лише за кілька місяців опанували ази англійської мови. Таким чином, 8 колишніх військовослужбовців знову повернулися у юність, а точніше – у шкільні роки. Двічі на тиждень по півтори години на день магістри факультету іноземної філології РДГУ посилено студіювали з ними ази англійської та німецької. Вікторія Наумюк розповідає, що їхні учні були на диво дуже старанними та наполегливими.

– Досить цікавий був досвід. Оскільки, ми мали можливість працювати зі старшою груповою категорією. Досить цікава була атмосфера, адже ми старалися подати інформацію, починаючи від найпростішого рівня, бо воїни були із різними рівнями знання мови. Ми переглядали відео на іноземній і старалися їх зрозуміти, давали якісь розмовні теми, тобто, щоб коли учасники АТО потраплять ву іншомовне середовище, то щоб почувалися комфортно, – говорить магістр факультету іноземної філології РДГУ Вікторія Наумюк. 

null
Фото автора

Зрештою, кожне старання заслуговує на свою винагороду. Восьмеро учасників АТО, які пройшли курс вивчення іноземної мови, отримали офіційне підтвердження, а саме –сертифікати. 

– Ми вважаємо, що цей такий гуманний гуманітарний проект дав можливість нашим студентам практикуватися у викладанні іноземної мови і саме в соціальному аспекті. Ну і безперечно він також зацікавив воїнів, які демобілізовані. Ще цей проет для того, щоб відволікти воїнів від своїх спогадів, які вочевидь вони привезли із неприємної нам війни, – говорить декан факультету іноземної філології РДГУ Галина Ніколайчук. 

Спочатку на курси англійської мови записалося значно більше учасників АТО. Та, до кінця витримали лише восьмеро. Хоча навчальна програма була розрахована всього на декілька місяців. Проте бійці зізнаються, що особливо складною вона не була. Адже, викладачі підготували матеріал, враховуючи різний вік слухачів та їх базові знання іноземних мов. 

– На початку було складно. Я взагалі німецьку вивчав. Для мене це було нове. Згодом давалося легше. Доступно пояснювали. Досить незвично було, таке враження, що знову в школу повернувся. Нас, дорослих, вчать молодші. Було цікаво, – говорить демобілізований Андрій Овсійчук.

 До слова, Андрій Овсійчук пройшов усі пекла гібридної війни, яка ще нині триває на Сході України. Савур Могила, Іловайськ, потім затяжна реабілітація. І знову лінія вогню. Він був серед тих, хто прикривав бійців, які покидали Дебальцеве. Та все це позаду, каже учасник АТО, попереду – нові перспективи. А розпочав нову сторінку в житті із вивчення англійської мови.

 А от 30-річний Олександр Андріяшев на фронт пішов відразу після подій Майдану. Спочатку добровольцем, а потім був зарахований до лав Збройних сил України. У зоні АТО пробув рік. Розповідає, як після повернення зі сходу України було важко повертатися до звичного життя. Курси іноземної мови допомогли відволіктися від пережитого. 

– Враження позитивні. Це свого роду реабілітація для бійців і підтримка психологічна, моральна. І це перспектива. Адже знання – це завжди корисно. Тим більше, що зараз безвізовий режим. Можна поїхати і вже на якомусь елементарному рівні спілкуватися, – говорить учасник АТО Олександр Андріяшев.

 Засновники проекту кажуть, що планують і надалі продовжувати цю благодійну справу. І, можливо, вже з нового року будуть набиратися нові групи.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews